Cezayir Başbakanı Abdulmalik Sellal, başkent Cezayir'de Fikir Mülkiyeti Hükümet Divanında 55 televizyon kanalını kapatmalarına dair yaptığı konuşmada, "Cezayir'deki 60 televizyon kanalından 5'i sadece izinli, geri kalanı yasal olmayan yollarla faaliyet gösteriyor. Yabancı ülke kanunlarına tabiler." dedi.
İletişim Bakanını en kısa sürede durumu düzenlemesi ve denetlemesi için görevlendirdiğini belirten Sellal, görsel-işitsel basının denetim altına alınması için bir mekanizma oluşturulacağını aktardı.
Bu sektöre ilişkin bir otokontrol beklendiğini ve bu nedenle kasıtlı olarak kanunda boşluk bırakıldığını anlatan Sellal, ifade ve basın özgürlüğünü kabul ettiklerini ancak toplumsal ilkelerin kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.
Medya sektörünün tamahkar bir azınlık nedeniyle kirlendiğini söyleyen Sellal, 55 televizyon kanalını kara propaganda, özel hayatın ihlali, kin, tarafgirlik ve fitneyi kullandıklarını savundu.
Bu kanalların geleceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Sellal, hükümetin hazırladığı kanunun televizyon kanallarının çalışma şartlarını ve görevlerini belirlediğini, bunlara uyanların Cezayir televizyon kanalı olarak ruhsat alabileceğini ve hükmet desteğini de kazanacağını ama kanuna uymayanların bu ülkede çalışmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.
Cezayir'de Aralık 2011'de hükümetin işitsel ve görsel medyadaki tekelini kıran yeni basın yasası çıkarıldı ancak televizyon ve radyoların çalışmasını düzenleyen kanun henüz yasalaşmadı.
2012'de haber, sanat ve siyasi içerikli programlar yapan onlarca kanal açıldı ve bunlar Cezayir'de faaliyet göstermelerine izin verilen yabancı kanallar olarak resmiyet kazandı. Bu kanallar, ilgili kanunun bulunmaması nedeniyle yurt dışından yayın yapmak zorunda kaldı.