6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ne geri sayım başladı

TAKSAV tarafından ‘Cesaret’ temasıyla düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, 13 farklı mekanda, 5’i yurt dışından, 32’si Türkiye’den olmak üzere 37 oyun, atölye ve söyleşiye ev sahipliği yapacak

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) tarafından bu yıl 6’ıncısı düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin tanıtım toplantısı Hilton Otel’de yapıldı. 8-18 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek festival ile ilgili bilgi veren TAKSAV İzmir Festivali Komitesi Üyesi Mesut Güngör, Türkiye’den ve yurt dışından çeşitli oyun, performans ve yan etkinliklerden oluşan festivalin bu yıl ki temasının ‘cesaret’ olduğunu belirterek, “TAKSAV, 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 8 Aralık tarihinde başlayacak 10 gün devam edecektir. Festival 5'i yurt dışından, 32’si Türkiye’den toplam 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekânda ev sahipliği yapacak. Festival'de 1 yerli yapımın da prömiyeri gerçekleşirken, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar üst yazı ile sunulacaktır” dedi.

 


Geçen 5 yıl % 80’in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmir’in tiyatro salonlarını hareketlendiren Festival’e, bu yıl da yine 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu olduğunu söyleyen Güngör, “Oyunlar, festivalin “CESARET" temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 45 yerli, 8 yabancı toplam 53 oyunun belirlendi. 2. Değerlendirmede oyun sayısı 4'ü yabancı olmak üzere toplam 37'e indirildi. Festival oyunlarını belirlerken, Tiyatronun en geniş unsurlarını “CESARET” temasında buluşturacak bir zemin oluşturulmasına özen gösteren “Oyuncu, Eğitmen Gürol Tonbul, Sanat Eleştirmeni Yaşam Kaya, Eğitmen Polat İnangül ve Oyuncu Deniz Taylan Tombul’a tüm diğer Festival ekibi gibi gönüllü olarak verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.


6. İzmir Tiyatro Festivali’nin ödülleri, bu yıl da tiyatronun önemli isimlerine verdiğini dile getiren Güngör, “Festivalin Emek Ödülü 20 yılı aşkın süredir yalnızca tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Mitos-Boyut Yayınları kurucusu Yılmaz Öğüt’e, Onur Ödülü 1966 yılından bu yana yurt içi, yurt dışında, tiyatro ve sinemada sahne önü yada rejide yer alan eğitimci, Sanatçı Ayşe Emel Mesci’ye, Festival teması olan Cesaret Ödülü ise “Gündelik Hayata Direnmek” kitabının yazarı Doçent Süreyya Karacabey Hoca’ya verilmesi kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı.
 

Yabancı konuklar olacak
 

Festivalin yabancı konuk oyunları Fransa, İspanya ve iki ayrı grupla Gürcistan olarak belirlendi. Fransa’dan katılacak olan Mattatoio Sospeso tiyatrosu sözsüz oyunlarıyla eski bir Chagall sahnesinde aşk ve hayaller arasında uçacaklar. Oyun Tepekule’de sirk, kukla, fiziksel tiyatro ve hava danslarıyla İzmirlilerin başını döndürecek. İspanyol Javier Banas Gomez tiyatrosunun “Yirmibeş" adlı oyunu sinematografik bir atmosferde oynanan uzlaşmaz, şiirsel ve komik bir metne sahip. Oyun üst yazı eşliğinde oynanacak. Gürcistan’dan bu yıl 2 ayrı tiyatro festivale konuk oluyor. Experimental Tiyatro’nun Sözleşme adlı oyununda kaçışı kamusal bir tuvalette yaşamakta bulan Hugo'ya eşlik edeceğiz. Yine diğer bir Gürcistan ekibi Festivale kukla oyunu ile katılıyor. Batum Kukla ve Gençlik Tiyatrosu “Rengarenk Sislerin Sahili" gösterisi ile 7'den 70’e İzmirlilerle birlikte olacak.

Ücretsiz söyleşi ve atölyeler

B Planı Festival'e iki ödüllü oyunu “İstila” ile katılırken, Bambu Tiyatro'da ödüllü Yastık Adam ile Festival'de olacak. Semaver Kumpanya, Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tıyatrosu, Sarı Sandalye, Asmalı Sahne, Uygurlar, Atölye Tiyatrosu, CEF tiyatro, Akademi 35.5, Tatavla, Tiyatro Yan Etki, Ak’la Kara Festival'e İstanbul’dan katılacak tiyatrolar olacak. İstanbul Tabip Odası, hukuksuzluğa karşı hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla sahneliyor olduğu Orhan Alkaya’nın yönettiği “Timsah" adlı okuma tiyatrosu da Festival'de yer alacak.  Bolu, Denizli, Diyarbakır, Manisa ve Alanya temsilcileri Festival sahnelerinde yer bulurken, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Deneysel Tiyatro Komünü, Düş Zamanı Masalları, ESA, EÜTT, İsimsiz Sahne, İzmir Performans Sahnesi ve Kibele ile İzmir Devlet Tiyatrosu da Festivalde İzmir'i temsil edecek olan tiyatrolar olacak. Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı mekânlarda sahnelenecek bu oyunların yanı sıra; tiyatroseverler, tiyatrocular ve öğrencilerin yararlanacağı ücretsiz söyleşi ve atölye çalışmaları ile Kısa Oyun Yarışması da gerçekleştirilecek.
 

13 farklı mekanda oynanacak
 

Festival etkinlikleri on gün boyunca her yıl olduğu gibi şehrin her tarafındaki 13 farklı mekana yayılacak. Festival Karşıyaka Suat Taşer sahnesi, Karşı Sahne, Narlıdere AKM, Güzelyalı KM, Selahattin Akçiçek KM, Buca Eğitim Fak.Sahnesi, Bornova Sevda Şener Sahnesi, Seferıhisar Akm, Karabağlar Halk Eğitim sahneleri ile Türkan Saylan KM ve İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, İzmir Sanat, Tepekule gibi kentin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri