7 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi!

Traktör Üreticisinin KDV alacağı aylık ödenecek

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, 2008 yılından bu yana tarım makineleri sektörünü mağdur eden indirilmiş KDV uygulamasının yarattığı sıkıntının, sonunda olumlu bir gelişim gösterdiğini anlattı.
2008 yılından bu yana KDV oranlarının yeniden yüzde 8'den 18'e yükseltilmesi ancak aradaki yüzde 10 farkın doğrudan çiftçiye ödenmesi için sektörün sözcülüğünü yaptığını kaydeden Erkunt Armağan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile yaptıkları görüşme sonucunda Bakan Ağbal'ın, indirilmiş KDV uygulamasının yarattığı sıkıntıyı son derece ciddiye alarak, sektörün üzerindeki bu yükün kaldırılması için ilk adımı attığını bildirdi.

Sektörde yer alan üreticilerin indirilmiş KDV’den doğan alacaklarını 18 - 20 ayı bulan vadelerde devletten geri aldıklarını ve bu uzun sürenin de üreticileri zorladığını, yatırımları durdurduğunu ve istihdamın önüne geçtiğini dile getiren Zeynep Erkunt Armağan, sadece 2016 yılında traktör ve tarım makineleri sektörünün birikmiş 800 milyon TL. KDV alacağı bulunduğunu ve bunun artık dayanılmaz hale geldiğini vurguladı.
Erkunt Armağan, “Bakan Ağbal’ın da konunun üzerine ciddiyetle eğilmesini takiben, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Tebliği'nde, indirimli orana tabi traktör, tarım makineleri ve iş makinalarının teslimlerinden doğan KDV iadelerine ilişkin açıklamaları yer aldı ve yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi. Buna göre indirimli orana tabi traktör, tarım ve iş makinelerinin teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görüldü” diye konuştu.

Bakan Ağbal'a bu konuda sektör olarak şükran borçlu olduklarını dile getiren Erkunt Armağan sözlerine şöyle devam etti: “Sektörü dinleyen ve anlayan bir Maliye Bakanımız olduğu için şanslıyız. Yine de aylık ödeme sistemi yine bir çok evrak yükü ve eleman ihtiyacını gerektiren sıkıntılı bir uygulamadır. Sayın Bakanımızdan, traktör üreticilerinin büyük sıkıntısı olan indirilmiş KDV uygulamasının bir an evvel sonlandırmasını ve aradaki % 10 farkı doğrudan alımı yapan çitçiye ödemesini rica ettik, kendisi de bu konunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu uygulamanın düzelmesi aynı zamanda imalatçı ve ithalatçı firmalar arasındaki haksız rekabeti de engelleyeceği için, sektörü çok rahatlatacak bir çalışma olacaktır”

UYGULAMADAN DOLAYI YATIRIMLAR ERTELENDİ
Geri ödemelerin gecikmesi sonucunda üreticinin hayata geçireceği yatırımları ertelemek zorunda kaldığına dikkat çeken Erkunt Armağan, yerli üreticilerinin devletten KDV alacağını tahsil edemediği müddetçe banka kredisi ve faiz borcuyla yaşadığını; bunun da ürün fiyatına yansıtılan faiz yükünü kaçınılmaz hale getirdiğini, dolayısıyla % 10 ucuz satıldığı varsayılan traktörün aslında belki de ancak % 3 - 5 ucuz olabildiğini, KDV’nin % 18’e yükseltilmesi ve % 10 farkın doğrudan çiftçiye ödenmesinin aslında ürün fiyatlarını ucuzlatacağını belirtti.

İndirilmiş KDV'nin yıllardır üreticinin sırtındaki en büyük kambur olduğunu, bu kamburun kaldırılmasından dolayı tüm üreticilerin büyük bir mutluluk yaşadığını belirten Zeynep Erkunt Armağan, “Maliye Bakanımızın attığı adımla, sektör büyük bir nefes aldı. Sektörün her ay aldığı para, ülke ekonomisine yatırım olarak dönecek, bu da sektördeki istihdamın artmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri