Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Diyet Uzmanlığı Polikliniği’ne 145 kiloyla müracaat eden Gül Baykan(24) iki yılda tam 70 kilo vermeyi başararak birçok kişiye örnek oldu.
Baykan “Diyet Mevzuları” adında açtığı sosyal medya hesabıyla uluslararası tıklanma rekoru kırdı. Hollanda, İngiltere ve Azerbaycan gibi çeşitli ülkelerden de takip edilen Baykan, 23 bin takipçisine Obezite ile mücadele konusunda sosyal medya hesabı üzerinden kılavuzluk yaparak birçok kişinin kendisi gibi kilo vermesini sağladı.
Başarabileceğime inanmıştım…
Obeziteyle mücadelesini anlatan Baykan “Çiğli DH Diyet Polikliniği Diyetisyen Emre Ongan’a gittiğimde tam 145 kiloydum. Tetkiklerim yapıldı. İnsülin direncimin olduğu ve tiroid bezlerimde de sorun olduğu tespit edildi. Hareketsiz bir yaşam sürüyordum ve bütün bunların da bir araya gelmesiyle sürekli kilo almaya devam ettim. Diyabet hastası olmaktan çok korkuyordum ve korktuğum başıma gelmişti. Böylelikle serüvenime diyabet, tiroid ilaçları ve elimde de bir diyet listesi ile başladım. Evet yolum çok uzundu ama doktorlarım başarabileceğim konusunda beni ikna etmişlerdi. Aşırı kilo sebebi ile çok hareket edememe rağmen yürüyüş yapmaktan hiç vazgeçmedim. İlk ay kontrole gittiğimde tam 10 kilo vermiştim. 135 kiloya düşmüştüm ve bu benim için çok iyi bir sonuçtu. Böylelikle motivasyonum arttı ve başarabileceğime daha da inandım. 2. ay 3 kilo, 3. ay da ise tam 8 kilo verince tamam dedim yavaş yavaş olacak. Hep aynı doktora gidebiliyor olmam benim için önemliydi. Diyet uzmanım beni her zaman motive etti. Yola birlikte devam ettik..
Sağlığımı Kaybediyordum…
Evde arada kaçamak bir şeyler yediğimde babamın insülin iğnelerine bakıyordum onları gördüğümde iştahım kesiliyordu. Kilo versem de veremesem hiç pes etmeden her ay şartlarım ne olursa olsun kontrollerimi aksatmadan gittim. Günden güne kilo veriyordum. 3 ayda bir Dâhiliye doktoruma da gidiyordum ve 6. ayın sonunda diyabet ilacını bıraktım. İnsülinim de dengelenmişti. Spor yapmaya başladım, aynı zamanda diyet listemde artık değişmişti ama bu değişiklikler beni etkilemiyordu çünkü midem küçülmüştü ve çok yeme ihtiyacı hissetmiyordum. İkinci yılda ise 20 kg daha verdim ve toplam 70 kg verdim, şu an tam 75 kiloyum. Hala aralıksız kontrollerime geliyorum ve spora daha fazla ağırlık verdim. Yediklerime diyet gözüyle bakmıyorum yeme alışkanlığım değişti ve yaşam şekli haline geldi. Buradan benim gibi kilo sorunu olan kişiler mutlaka doktora gidip tetkiklerini yaptırsınlar ve yolu benim gibi uzun olanlar aylarca Diyet Uzmanı’na ne koşulda olurlarsa olsunlar mutlaka düzenli olarak gitsinler. Bazen çevremde gördüğüm kadarıyla bu ay kilo veremedim diyet uzmanıma gitmeyeceğim diyorlar doktorum kızar diyorlar. Aksine doktorumuz bizlerin kılavuzu sakın öyle düşünmesinler aksine daha çok yardımcı olup motive ediyorlar. Benim kılavuzum Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Diyet Polikliniği Oldu.
20- 30 Kilo Veren Takipçilerim Var…
Diyetimin ilk ayında sosyal medyada bir hesap açtım günlük yediklerimi, ara öğünlerimi ve yaptığım sporları paylaşmaya başladım. Takipçilerimin giderek arttığını görünce yalnız olmadığımı anladım ve bu durum beni daha da motive etti. Su anda 23 bin takipçim var ve birbirimize destek oluyoruz. Başta çoğu inanamıyordu. Kilolarımı sadece diyet ve sporla verip vermediğimi merak ediyorlardı. Cerrahi operasyonla tüp mide ameliyatı veya estetik operasyon geçirmeden kilolarımdan kurtulmam onları da motive ediyor. Herkese Çiğli Bölge Hastanesi Diyetisyen Emre Ongan ile çalışmayı tavsiye ediyorum. Benden ilham alarak yoluna devam eden ve 20- 30 kilo veren, Azerbaycan’dan, İngiltere’den Hollanda’dan ve Türkiye’nin birçok yerinden takipçim var... SAKIN PES ETMEYİN BİRLİKTE YOLA DEVAM EDELİM…
58 Beden Kıyafetle Başlayan Zayıflama Yolculuğunda Son Durum 38 Beden…
Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olan ve uluslararası boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Diyet Uzmanı Emre Ongan “Obezite hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış göstermektedir. Gül Hanım’ın başarısı obeziteyle mücadele etmek isteyenler için motivasyon kaynağı olacaktır. 2 Yıllık kilo verme sürecinin başlangıcında obeziteden sorumlu Dahiliye uzmanı tarafından insülin direnci teşhisi konularak tedavisine başlanırken, eş zamanlı olarak diyetisyen tarafından da tıbbi beslenme tedavisi uygulaması başlatıldı. Obezite polikliniğinde tedavisi sürerken kontrollerine düzenli olarak geldi. Obezite tedavisinde kalıcı başarının anahtarı; diyet süresince, yerleşik olan hatalı beslenme alışkanlıkları üzerine etki ederek bireyde olumlu beslenme alışkanlıkları geliştirmek ve bunun kalıcılığını sağlamaktır. Gül Hanım “Yeterli Ve Dengeli Bir Diyet” sayesinde her besin grubundan da tüketerek, hayatına giren omega-3 yağ asitleri, tam tahıllar, posa, çok çeşitli sebze-meyveler, fito kimyasallar gibi sağlıklı besin bileşenleri ve düzenli fiziksel aktivite ile 2 yılda vücut ağırlığının yüzde 50’sini kaybederek sağlıklı kilosuna kavuştu. 58 beden kıyafet giyerken başladığı zayıflama yolculuğunda, ideal ağırlığına kavuştuğunda 38 bedendi. Gül Hanıma bize inandığı için ve başarısından dolayı tebrik ediyor, sağlıklı günler diliyorum.” dedi
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Yönetici/Başhekim Vekili Op. Dr. Teoman Şen “Hastanemizde çocuk ve yetişkin gruplarına özel Diyet Polikliniklerimiz, Obezite Tedavisi konusunda uzman çalışanlarımız tarafından sürdürülmektedir. Gül hanımın bu konudaki başarısı cerrahi müdahale olmaksızın doğru beslenme ve sporla istenmeyen kilolardan kurtulmanın mümkün olduğunu göstermiştir. Sabırla hekimlerimizin çizdiği yolda ilerliyerek sağlıklı yaşama kavuşan hastamız Gül Baykan'ı tebrik ediyor, onu bu yolda hazırlayan, izleyen Obezite ve Diyet Uzmanlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.