Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Katar'a yaptığı ziyarette terörle mücadele konusunda Katar'la mutabakatı imzaladı. Katar ile yapılan mutabakatta terörle mücadele ve terörizmin finanse edilmesinin engellenmesi konusunda bir anlaşma imzaladı.
Tillerson’ın kıdemli danışmanı R.C. Hammond, iki ülkenin terörizmin finansmanına karşı ortak bir bildiri imzaladığını belirterek, “Bu umut verici bir adım” dedi.
Tillerson, dün de krizde arabulucu rolüne soyunan Kuveyt'i ziyaret etmiş ve İngiltere ile birlikte ortak çağrıda bulunmuştu. ABD, İngiltere ve Kuveyt, taraflara bir an önce çözüm ve diyalog çağrısını yaptı.
En büyük destek Türkiye'den
5 Haziran'da kopan fırtınayla birlikte Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesti. Doha yönetimini 'terörizm'e destek vermekle suçlayan ülkeler, kara, deniz ve hava sınırlarını kapattı, Katar vatandaşlarını sınır dışı etti.
Tecrite uğrayan Katar'a bugüne kadar en büyük destek Türkiye ve İran'dan geldi. 24 saat dolmadan Katar'a gıda malzemesi gönderen Türkiye, aynı zamanda askeri üs kararını da hızlı bir şekilde geçirdi.
'Tehdit edilemeyecek kadar zenginiz'
Söz konusu dört ülke, Haziran ayında Katar'a 13 maddelik bir talep listesi sundu. Listede Türk askeri üssünün kapatılması, ünlü haber kanalı Al Jazeera'nın yayınlarının durdurulması gibi talepler vardı.
Katar bu listeyi reddetti, dört ülke Doha yönetimine yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
Katar Maliye Bakanı Ali Şerif el Emadi ise, tehdit edilemeyecek kadar zengin olduklarını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, krizin patladığı ilk günlerde attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını itiraf etmişti.
Katar'da Ortadoğu'daki en büyük askeri üssü bulunan Washington, şimdi Doha yönetiminin İran'la yakınlaşmasından tedirginlik duyuyor. Tahran yönetimi, Katar'a deniz ve hava bağlantılarını kullanma izni vermiş durumda.