Dijital bankacılıktan açık bankacılığa geçiş yapmaya hazırlanan finans sektöründe bankacılık hayatı daha da özgürleşecek. Yeni dönemde bankalar kadar fintechler, e-para şirketleri ve ödeme kuruluşları da çok önemli bir rol oynarken, müşteriler de daha avantajlı ve faydalı hizmetlerle karşılaşacak.
Aktif Bank iştiraki uluslararası para transferi şirketi UPT, dünyada 11 ülkede kendi markasıyla ve 131 ödeme kuruluşu ile 176 ülkede para transferi işlemleri gerçekleştirirken “Avrupa Hesaba Transfer”, “Nakit Çekme”, “QR ile Ödeme ve Tahsilat”, “Mesajla Para Transferi”, “Gelen Transferi Hesaba Alma”, “Oyun Pini Ödemesi” vb. işlemleri yapabiliyor.
UPT Genel Müdürü Hakan Özat, yeni dönemde açık bankacılığın sektörde yaratacağı fırsatlar ile müşterilerin artık banka hesaplarına, bankalar dışında farklı kurum veya mobil uygulamalardan da ulaşabilmesi ve hesapları üzerinden işlem yapılmasına imkan verileceğini söyledi. Dijitalleşme yolculuğunun bu yolla bir adım daha ileri taşınacağını dile getiren Özat, açık bankacılıkla müşterilerin daha özgür, bağımsız, kolay ve rahat bir şekilde erişecekleri finansal hizmetlere olanak tanınacağını belirtti.
Açık bankacılık son 5 yıldır Fintech’lerin gündeminde
Avrupa’da PSD2 kurallarıyla ilerleyen, Türkiye’de Merkez Bankası’nın 2020 yılında ilk defa kavram olarak tanımladığı açık bankacılık mevzuatı hakkında bilgi veren Özat, “Son dönemde, finans dünyasında daha fazla konuşulmaya başlayan açık bankacılık aslında fintechlerin son 5 yıldır gündeminde olan ve günlük hayatta da farklı fintech- banka entegrasyonlarıyla karşımıza çıkan bir konu. Müşteri özelinden daha fazla verinin elde edilmesiyle oluşturulacak analitik modeller sayesinde, müşterilere özel kişiselleşmiş hizmetler de ön plana çıkacak. Ayrıca, rekabetin de artmasıyla, müşterilerin daha avantajlı hizmetler alması sağlanacak” diye konuştu.
Avrupa’da IBAN verecek
Özat, Yurt dışına para transferinin UPT’nin çok daha iyi ve uygun fiyata gerçekleştirdiği bir hizmet olduğunu dile getirdi. Yurt dışına beyaz yakalıların da ciddi para transferi akışı olduğundan bahseden Özat, 2022’de müşterilerine Avrupa’da IBAN vereceklerini ve herhangi bir Avrupa bankasından EFT yapar gibi, o ülkelerden para alınabileceğini açıkladı. Ayrıca diğer finansal işlemlerin de Uption’a eklenerek çok daha geniş kapsamlı olarak müşterilerinin finansal hizmetlere erişimin kolaylatıracağını anlattı. Böylece, beyaz yakalıların da tercih ettiği bir kuruluş olacaklarını belirten Hakan Özat, bu rahatlığı beyaz yakalıların satın alacağını ve UPTION’ın kolaylıklarından faydalanacaklarını kaydetti.
Amerika, İngiltere ve Çin’deki bankalara UPT ile para transferi
2021 sonuna kadar Türkiye’den Amerika, İngiltere ve Çin’deki banka hesaplarına para transferinin mümkün olacağını ifade eden Özat, yine yılsonuna kadar, master card logolu tüm kartlarla, dünyanın her yerinden 30 dakikada para transferi gerçekleştireceklerini bildirdi.
UPT olarak kritik ve temel süreçlere ilişkin yazılımları inhouse geliştirdiklerini belirten Özat, “Bu hızlı ve esnek hareket edebilmemizin temelini oluşturuyor” dedi. “Siber güvenlik konusunda, banka iştiraki olduğumuz için banka seviyesinde son teknoloji güvenlik katmanları oluşturuyoruz” diyen Özat, zafiyet testleri ile riskleri en aza indirdiklerini, özel şifreleme yöntemleri kullandıklarını ve mobilde data tutmadıklarını aktardı.
En yoğun işlem günü Pazartesi
Önümüzdeki dönemde açık bankacılık ile bankaların sağlayacağı API’lar aracılığıyla, müşteriler izin verdiği hesap bilgilerine UPTION üzerinden de ulaşabileceğini ve hesap bakiyelerinin görüntülenebileceğini ifade eden Özat, ayrıca uygulama içindeki para transferi ve ödeme fonksiyonlarını kullanarak, kullanıcıların banka üzerindeki hesaplarıyla da transfer işlemleri gerçekleştirebileceğini kaydetti. Kullanıcıların banka dışındaki finansal işlemlerini de UPTION uygulamasıyla gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Özat, “UPTION’da Türkiye’de ikamet eden 94 farklı uyruktan müşterimiz var. Hafta içi 14.00-17.00 saatleri arasında ve pazartesi günleri yoğunluğun tepe noktası oluyor. UPTION’ın gelecek dönemde eklenecek yeni fonksiyonlar ve açık bankacılığın sağlayacağı avantajlarla, tüm müşterilere tek bir uygulama üzerinden finansal hayatlarını yönetebilecekleri ve ödemelerini rahatlıkla gerçekleştirecekleri bir platform haline gelmeyi hedefliyor. UPTION uygulamamızı dünyaya yaymayı amaçlıyoruz. 2022’nin ikinci yarısında Uption Card’ı da hayata geçirerek, müşterilerimizin ATM’lerden faydalanabilmesini sağlayacağız” dedi.
‘Sektörde altyapı alanında iddialıyız’
UPT’nin diğer para transferi firmalarından farklarını açıklayan Hakan Özat, “UPT, hem fiziki kanallar hem mobilden işlem yapan tek kurum. Hızlı, güvenli ve uygun fiyatlıyız. Ayrıca, yurtdışında önemli işbirlikleri gerçekleştirerek işlem yapılan ülke ağımızı sürekli genişletiyoruz. Banka iştiraki olmamız önemli bir fark yaratıyor. Fintek oluşumuz da önemli bir ayrıcalık. Sektöre ciddi bir insan kaynağı sağlıyoruz. UPT’nin geçen yılki işlem hacmi 1 milyar dolar, geçen yılki işlem adedi ise 1,9 milyon. 2019’da 890 milyon dolar, 2020’de 1 milyar dolar büyüklüğe ulaştık. 2021 sonu hedefimiz 1 milyar 300 milyon dolar ve 2,3 milyon işlem adedi. Yüzde 30 büyüme öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin en önemli özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank’ın iştiraki olan UPT, bireysel müşterilerden sonra, 2022 yılının ikinci yarısında KOBİ’lere de hizmet vermeye hazırlanıyor. Özellikle ihracat yapan firmaların ödemelerini hızlandıracak olan çalışma ile ihracatçıların hayatı kolaylaşacak.