Edebiyata meraklı olanlar Ahmet Mithat Efendi ismini mutlaka duymuştur..
Tanzimat edebiyatının önemli isimlerinden biri..
Hatta edebiyat camiasında " Hace- i Evvel " yani " ilk öğretmen " lakabı onun için kullanılmıştır..
Peki neden ?
Bilindiği üzere Tanzimat edebiyatı , Osmanlı'nın batılılaşma döneminde oluşan edebi bir topluluktur.. Topluluğunun bütün sanatçıları , halkın aydınlanıp bilinçlenmesinde büyük bir çaba göstermiştir..Bu çabaların isim babası Şinasidir..Ne var ki Şinasi ile birlikte diğerlerinin de çabası yadsınamaz , işte onlardan biri de Ahmet Mithat Efendidir..
Sanatçı, nesir alanında dönemine göre en çok eser veren kişidir.. Bununla beraber gazete de çıkarmıştır , Tercüman - Hakikat..
Halkçı yönü oldukça ağır basan sanatçı öyle ki roman tekniğine bile aykırı davranmıştır , yani romanın akışını bozarak okuyucuya bilgi vermiştir..Bu durum edebiyata " Ahmet Mithat Efendi tekniği " diye de geçmiştir..
Bu tekniği bir de Hüseyin Rahmi Gürpınar' da görürüz..
Ahmet Mithat Efendi' nin gazete çıkardığını yukarıda belirttim, bununla ilgili küçük bir anekdot vermek istiyorum..
Sanatçı , maddi imkanlarıni zorlayarak çıkardığı gazetesini , yanında çalışanlara paralarını veremediği için bir başına çıkarmayı sürdürmüştür.. Sanatın toplum için yapılması fikri , Ahmet Mithat Efendi'nin yaşam tarzı olmuştur.. Halkının bilinçlenmesi uğruna muazzam bir çaba gösteren sanatçı aynı zamanda yine Tanzimat sanatçısı olan Muallim Naci'nin de kayınpederidir..
Sanatçının çok bilinen birkaç romanı,Felatun Beyle Rakım Efendi, Hasan Mellah , Hüseyin Fellah, Esrar - ı Cinayet ( ilk polisiye roman)
meraklısına tavsiye ederim..