Akciğer delinmesine, pnömatoraks veya akciğer kollapsı da denir ve akciğere şiddetli bir travma alındığında ortaya çıkar. Bu travma, kaburga kırılması veya bıçak darbesi şeklinde olabilir.
Bu tip yaralanmalar akciğerin etrafında normal olmayan şekilde hava birikmesine sebep olurlar. Sonrasında akciğerler normal bir şekilde genişleyemedikleri için kişi nefes almada zorluklar yaşar.
Eğer akciğer delinmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız veya akciğer delinmesi belirtilerini görüyorsanız, ölüme kadar gidebilecek komplikasyonlardan kaçınmak için acilen tıbbi destek almanız gerekir.
Akciğer delinmesi hasarı, hastaların göğüs bölgesinde, delinme alanında ani ve keskin acı yaşamalarına yol açar. Göğüs ağrısı belirtileri, göğsün ortasında değil de genellikle iki yanında görülür. Tipik olarak, normal bir şekilde nefes almaya çalışınca ağrı hissi daha şiddetli hale gelir.
Göğüs ağrısının gelişmesi aynı zamanda kalp krizi gibi diğer medikal sorunların belirtisi olabilir dolayısıyla hemen bir tıp uzmanına görünmek tavsiye edilir.
Akciğer delinmesi sonucunda akciğer etrafında toplanan hava, akciğerlerin normal bir şekilde genişlemelerini engeller. Bu durumda hastalar şiddetli nefes alma zorluğu ve nefessiz kalma hali yaşarlar. Nefes alma zorlukları, hayati organlara yeterince oksijen gitmesini engelleyerek, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi başka belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilirler.
Eğer vücuttaki hücreler, dokular ve organlar akciğer delinmesinden dolayı yeterince oksijen alamazlarsa çok basit fiziksel hareketlerden sonra bile hastalar bitkinlik yaşayabilirler.
Kan öksürmek de belirtiler arasında
Bazı durumlarda akciğer delinmesi belirtilerinin arasında az miktarlarda kan öksürmek de görülebilir.
Akciğer delinmesi sonucunda vücutta oksijen seviyelerinin düşmesi kalbin işlevini de etkileyebilir. Akciğer delinmesi yaşayan hastaların kalbi normalden daha hızlı atmaya başlayabilir. Bunun sebebi kalbin daha çok çalışıp, oksijensiz kalan vücuda daha fazla oksijenli kan gönderme isteğidir.
Ancak kalp atışlarının hızlanması sonucunda hastalar endişe ve baş dönmesi yaşayabilirler.
Akciğer delinmesi belirtilerinden bir diğeri derinin renk değiştirmesidir. Yeterince oksijen sağlanamaması cildin bazı kısımlarında renk değişikliğine yol açar.
Akciğer delinmesi yaşayan hastalar normalden çok daha solgun olabilir veya ciltleri mavimtırak bir renk alabilir. Buna siyanoz, morarma veya mavi hastalık adları verilir. Etkilenen cilt, dokunulunca soğuk hissedilebilir ve bu belirtiye baş dönmesi ve bilinç kaybı eşlik edebilir.