Dünyanın en uzun soluklu kardeş festivalleri Manisa ili Akhisar ilçesinde kutlanan 558’inci Çağlak Festivali ile Bosna-Hersek’in Donji Vakuf Belediyesi Prusac beldesinde 507’nci yılı kutlanan Ayvaz Dede Şenlikleri bu yıl da kardeşlik köprüsünü sürdürdü.
Boşnakların İslam'ı kabul etmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına 507 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında Donji Vakuf şehrindeki resmi geçit törenine Akhisar heyetinden AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da katıldı.
AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ile Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, belediye meclis üyeleri, belediye daire müdürleri, Akhisarlı iş adamlarının katılımı ile gerçekleşen 45 kişilik heyet, 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 507’nci Ayvaz Dede Şenlikleri’ne katıldı. Heyet ilk olarak kardeş belediye Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic’in konuğu oldu.
Akhisar Belediye heyetini meclis salonunda kabul eden Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic burada yaptığı açıklamada, “Buraya gelen tüm misafirlerimizi sadece Ayvaz Dede Şenlikleri’nde değil diğer tüm zamanlarda da sizleri burada konuk etmek isterim. Küçük bir şehiriz, şartlarımız ve standartlarımız çok yüksek değil, ancak misafirperverliğimizi göstermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Öncelikle Salih Hızlı önderliğindeki Akhisar Belediyesi ekibine müteşekkilim çünkü her sene bu heyetle buraya katılım sağlıyor. Türkiye’den gelen ekipleri görünce mutlu oluyorum ama Akhisar, Şehzadeler ve İnegöl gibi kardeş belediyeler gelince ayrı bir mutlu oluyorum. 10 bin kişilik bir nüfusa sahibiz ama Türkiye’de milyonlarca kardeşimiz var” dedi.
Bosna Hersek’e Salih Hızlı önderliğinde üçüncü kez geldiklerine vurgu yapan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, “Türkiye’de Manisa, sizleri Saray Bosna’yı ve buradaki kardeşlerimizi çok seviyor. İnşallah kardeşliğimiz ve dostluğumuz kıyamete kadar devam eder. Bu güzel misafirperliğinizden dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Akhisar heyeti olarak 2010 yılından buyana Donji Vakuf’a geldiklerini ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında her yıl burada misafir oluyoruz. Ayvaz Dede bir Akhisarlı ve böyle bir bağımız var. Ama daha üst bir bağımız olduğunu biliyoruz biz aynı medeniyetin çocukları ve evlatlarıyız bu daha da önemli. 2010 yılında tanışmış olabiliriz ama yüzyıllardır birbirimizi tanıyoruz aslında. Bu bizler ve Boşnak kardeşlerimiz için çok değerli ve çok önemli bunu biliyorum. Bu birlikteliğimizi her şartta devam ettirmeliyiz, buna ihtiyacımız var. Birlikte olduğumuz zaman çok daha anlamlı olduğunu düşünüyorum ve çok güçlü olduğumuzu düşünüyorum. Biz burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah sayın Milletvekilimizin ve Belediye Başkanı kardeşimizin söylediği gibi bu birlikteliğimiz insanlık var oldukça devam eder. Yaşadığımız hayata anlam verebilmek de buna muhtaç olduğumuzu düşünüyorum, bunu yapmak zorundayız” dedi.
Karaula şehrinden 1 Temmuz sabahı geleneksel kıyafetleriyle birlikte yola çıkan atlı birlikler Donji Vakuf’taki resmi geçit töreni ardından Prusac (Akhisar)’ a geldi ve buradan son durak Ayvaz Dede Şenlikleri’nin düzenlendiği bölgeye geldi. Özellikle geçit bölgelerindeki halkın ellerindeki Türk ve Boşnak bayrakları eşliğinde yaptıkları sevgi gösterisi görülmeğe değerdi.
Akhisarlı Ayvaz Dede’nin 5 asır önce Prusac kasabasındaki yaşanan kuraklığın ardından yakında bulunan dağda yaptığı 40 günlük duanın son gününde rüyasında iki koçun tokuşmasını görmesi ardından uyanır ve bu iki büyük dağ ortadan iki ayrılarak suyu geçişi sağlandığı rivayet edilmektedir. Bu bölgede yapılan duaların ardından toplu bir şekilde kılınan öğle namazı ile program son buldu.
AKHİSARLI AYVAZ DEDE KİMDİR?
Akhisarlı Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu´dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi.
Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Akhisarlı Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu.
Eski Yugoslavya döneminde, 1947´de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990´dan itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı.