Türkiye'de zeytinin başkenti olarak anılan Akhisar, ilçenin geleceğini belirlemek için güçbirliği ilan etti. Kentteki tüm kanaat önderleri bir masa etrafında toplanarak 2053 yılına kadar Akhisar'ın yol haritasını belirleyecek. Gerçekleştirilen ilk toplantıda konuşan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, "Akhisar yalnızca zeytinde değil tarımda da Türkiye'nin başkenti olmak için yola çıktı" dedi.
Akhisar yol haritasını belirlemek için ilk toplantısı belediye meclis salonunda gerçekleştirdi. İsmail Uğural moderatörlüğünde yapılan Akhisar'ın 2053 Hedeflerine Doğru Tarım Vizyonu konulu panelde Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Çabuk ve Akhisar Ziraat Odasından Aytekin Değirmenci konuşmacı olarak katıldı. Panelde kentin yeni vizyonu masaya yatırıldı.
"YUMRUĞUMUZU MASAYA VURACAĞIZ"
Panel Moderatörü İsmail Uğural böyle bir panelin Türkiye'de ilk kez bir ilçede yapıldığını ifade ederek buradan çıkacak sonuçların önemli olduğuna dikkat çekti. Akhisarlı mahalle muhtarları ve çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasını TOBB Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükran Füzün yaptı. Toplantının asıl gayesinin uzun vadede yol arkadaşlığı yapmak olarak ifade eden Füzün, Akhisar'ın bir sonraki aşamaya taşınması, Akhisar'ın daha kuvvetli, daha verimli topraklarını en iyi şekilde kullanması toplantının ortak amacını oluşturduğunu söyledi. Güzün, "Biz darbelere darbe yapan milletiz. Ülkemizde yaşanan her türlü olumsuzluğa hainlere dur diyebilen insanlar olduğumuzu gösterebildik. Ekonomisi iyi olmayan ülkeleri şuanda dünya coğrafyasında baktığımız da çok net görebiliyoruz. Gelinen noktada şu yakın zamanda yaşanan 15 Temmuz kâbusunun tek sebebi var. Bizim masaya yumruğumuzu istediğimiz gibi vurmak istememizdir. Büyük Türkiye Cumhuriyetinin 1938'lerde Ulu Önder Atatürk'ün de dediği gibi milli ekonominin temeli tarımdır diyerek başlattığı hareketin aynı anlayışla sürdüremeyişimizdir" dedi.
AKHİSAR TARIMDA GÖZÜNÜ ZİRVEYE DİKTİ
Akhisar'da 30 yıl önce tütüne dayalı bir ekonomi varken bugün 14 milyona ulaşan ağacıyla zeytin ve zeytinyağı sektörünün kentin amiral gemisi haline geldiğini söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alhat, toplantının "Doğruya" ulaşmak adına çok önemli olduğunu söyledi. Alhat, "Buğday üretiminde doğru tohumları ekiyor muyuz ekmiyor muyuz? Verim ne kadar düşük ya da buğday kalitemiz nedir, yemlik ucuz buğday üretmememiz gerekiyor mu gibi soruların yanıtını bu toplantılarda bulacağız. Eğer bir araya gelirsek zeytinin başkenti Akhisar'ı, tarımın başkenti haline getirebiliriz" dedi.
Akhisar'ın 30 yıl sonrasına yönelik planlarında zeytin ve zeytinyağının ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken Alhat, "Zeytin üreten şehirlerin içerisinde en verimli zeytini Akhisar'da yetiştiriyoruz. İlçe tarımımızın ve ziraat odamızın doğru bilgilendirmeleri, tam zamanında ilaçlama yöntemleri ve koruma yöntemleriyle şu anda Türkiye'deki en kaliteli zeytini de Akhisar'da yetiştiriyoruz. Odamızın ve borsamızın yaptığı çalışmalarla yatırımcılar artık Akhisar'a gelmek istiyor. Bu yüzden artık daha çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu. İlçede 4 ayrı bölgede 4 ayrı lisanslı depoculukla ilgili yürütülen çalışmaların da hız kazanması gerektiğine dikkat çeken Alhat, üretici açısından büyük önem taşıyan devlet desteklemeleri için de herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Alhat, "Evet zeytine destek istiyoruz bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz ama devletimiz de vermek için elinden geleni yapıyor. En iyisi alabilmek için bu masada oturan herkesin üzerine görev düşüyor" diye konuştu.
Akhisar Zeytin İktisat Organize Sanayisi'nin temellerinin kısa süre önce atıldığını hatırlatan Alahat, "10 yıl sonra biz bu Zeytin İktisat Organize Sanayi kuranlarına çok teşekkür edeceğiz. Çünkü buradaki zeytinler yıllarca başka şehirlerde başka şehirlerin isimleriyle pazarlandı. Şimdi ise bunların satanlar Akhisar'da üretim yapıyor" dedi.
YILMAZ: "HIZLA GELİŞİYİORUZ"
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz "Akhisar hem tarımı hem de sanayisi ile hızla gelişiyor. Akhisar'ın tarım vizyonunun ele alındığı panel ilçemizin tarımının geleceği açısından çok faydalı oldu" dedi.
BAŞKAN HIZLI: "SORUNLARA TEK ELDEN ÇÖZÜM"
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise toplantı sonunda bir model ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Akhisar'ın sahip olduu tarımsal potansiyelleri "sürdürülebilir" hale getirmek istediklerini söyleyen Başkan Hızlı, toplantı sonucu bir birim kurularak tüm sorunların çözümü için çalışmaların tek elden yürütülmesi gerekliliğini belirtti. Celal Bayar Üniversitesi Hayvan Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Çabuk ise zeytinle ilgili yapılması gereken araştırmalarda üniversitenin her zaman yardımcı olacağını söyledi. Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç ise mevcut durum analizi yaptı 825 bin 445 dekar tarım arazisinin yüzde 55'in zeytin tarımı yapıldığını belirtti. Kılıç, "Akhisar'ımızın lokomotif ürünü zeytindir" dedi.
fotoğraf bilgis:1:Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Belediye Başkanı Salih Hızlı ve TOBB Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şükran Füzün, panel moderatörü İsmail Uğural'a plaket verdi.