İzmir Üniversiteleri Platformu (İÜP) tarafından düzenlenen ve İzmir Bakırçay Üniversitesi Seyrek Kampüsü’nde yapılan “Akıllı Üniversite Çalıştayı ve Ideathonu’nda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu danışmanlığındaki; yazılım mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Hasan Ali Ok, Furkan Şahin’in “Makine Öğrenmesi Tabanlı Akıllı Sulama Sistemi” projesi birinci oldu.
Kampüslerde Hayata Geçiren İlk Akıllı Sulama
İzmir KOSGEB Müdürü Dr. Levent Arslan, Amotis Teknoloji Kurucusu ve yatırımcısı Fatih Aydemir, ION Akademi kurucusu Ali Rıza Ersoy, akademisyen, girişimci Dr. Mustafa Özhan ile Dr. Yakup Özkayan’dan oluşan jüri üyeleri tarafından birinciliğe layık görülen proje aynı zamanda Türkiye’deki üniversiteler arasında akıllı sulama yazılımını kampüs alanında hayata geçiren ilk proje olarak yer aldı. Pilot bölge olarak seçilen İKÇÜ Çiğli merkez kampüsünde uygulanmaya başlanacak akıllı sulama sistemi yazılımı ile ultrasonik vanalı su sayacı ve toprak nem sensörleri sayesinde bitki örtüsü ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda sulanacak.
Hedefimiz Yüzde Yüz Millî Teknoloji
Baylan Ölçü Aletleri Firması iş birliği protokolünün de desteğiyle hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren Prof.Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, İKÇÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Dijital Türkiye” ve “Millî Teknoloji Hamlesi” “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” vizyonları çerçevesinde projeler ürettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Alaybeyoğlu, “Yazılım mühendisliği yüksek lisans öğrencilerimiz Hasan Ali Ok, Furkan Şahin ile başladığımız projemizin bu şekilde destek görmesi bizi gururlandırdı. Amacımız tüm Türkiye’ye bu yazılımı kazandırmak.” dedi.
Sulama Tamamen Yapay Zekâ İle Çalışıyor
Mevcutta kullanılan akıllı sulama sistemlerinin aksine yazılımlarının insan müdahalesi olmadan yapay zekâ ile çalıştığını aktaran Prof.Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, “Bitkinin sulanma zamanı ve miktarı yazılım tarafından belirlenmekte olup sistem insan müdahalesi olmadan otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Böylece bitki ihtiyaç duyduğu zamanda ve miktarda sulanmış olacaktır. Bu durum hem bitkinin canlılığını arttıracak hem suyun etkin bir şekilde tüketimini sağlayacak hem de otomatik çalışacak sistem sayesinde gereksiz insan gücü kullanımını ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu.
Pilot Bölge İKÇÜ Kampüs Yeşil Alanı
Sulama yapılan bitki örtüsündeki canlılığın, farklılıkların, su tüketimindeki azalış ve diğer kazanımların analizler ile raporlanarak sistemin sağladığı katkıların ortaya konulabileceğini belirten Prof. Dr. Alaybeyoğlu, “Üniversitemizde seçilen pilot bölgeye, sulama sistemi ve LoRa kablosuz haberleşme protokolüne sahip ultrasonik vanalı su sayacı ve toprak nem sensörleri yerleştirilerek; seçilen toprak nem sensörleri aracılığı ile toprağın nem, sıcaklık ve iletkenlik bilgileri hassas bir şekilde sunucuya iletilecektir.
Yapay zekâ algoritmaları kullanılarak bu bilgiler analiz edilecek ve toprağın su ihtiyacına bağlı olarak sulama sistemi otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Sensörlerden elde edilen veriler arttıkça, yapay zekâ algoritmaları kullanılarak toprağın yapısını öğrenen ve en verimli şekilde sulamayı yapabilen akıllı bir sistemin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
Yeryüzüne düşen her damla suyun çok değerli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alaybeyoğlu, “Su kaynaklarımız iklim değişikliği, kirlilik gibi nedenlerle hızla azalmaktadır. Mevcut sulamalar da “su ekonomisini” gözetmeyen, fazla su kullanan yöntemlerle yapılmaktadır. Bu açıdan yazılımı tüm Türkiye’de kullanılabilecek şekilde geliştirmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.