Eski model cep telefonları kullanılan dönemlerle kıyaslama yapıldığında, bu yeni akıllı telefonların hem işlevselliği hem de eğlence ve sosyalleşme adına uygun içeriklere ulaşma imkanı sunması sebebi ile eski model klasik cep telefonlarından daha fazla kullanıldığı görülmektedir. Öyle ki artık akılı bir telefonunuz yoksa, çok şey kaybettiğinize dair bir algı toplum üzerinde hakim olmaya başlamıştır. Yalnızca Türk toplumu için değil, Avrupa ve Amerika'da da durum bu tür bir gidişat izlemektedir.
Cep telefonu üreticilerinin birbirleri ile verdiği kıyasıya mücadele, bu rekabet ortamı çerçevesinde kullanıcıların hayır diyemeyecekleri ürünlerin üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu cep telefonlarını ne sıklıkta kullanıyoruz? Belirli bir ölçüsü var mı? Aslında var, ancak çoğu kullanıcı bu ölçünün çok üzerinde kullanım süreleri ile olayı farklı bir boyuta taşımaktadır. 21. yy'ın en yoğun kullanılan kelimelerinden biri olan bağımlılık kelimesini, akıllı telefon kullanıcıları için de kullanmak yanlış olmaz sanırım. Zira akıllı telefonları gün içinde hiç elinden düşürmeyen bireyler, bağımlı diyebileceğimiz bir kategoriye girebilirler.
Akıllı Telefon Bağımlılığında Bir Ölçü Var mıdır?
Pek çok ülkede yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre, akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu akıllı telefon bağımlısı olduklarını düşünmektedirler. Bunun için net bir ölçüden bahsetmek zordur, ancak yine de sinemada, derste, tuvalette, okulda ya da herhangi bir yerde; kısacası kullanılmaması gereken bir yerde bile insanların elinden akıllı telefon düşmüyorsa, bu bireyleri birer akıllı telefon bağımlısı olarak görmek yanlış olmayacaktır.
Akıllı Telefon Kullanımını Yaygınlaştıran Şeyler Nelerdir?
Akıllı telefon kullanımının bu kadar yaygınlaşmasındaki temel sebep, sosyal medya uygulamalarının popülerliği ve bu popülerliğin çok kısa sürede neredeyse tüm akıllı telefon kullanıcılarının vazgeçilmezi olmasıdır.