CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihale süreci 3 Nisan’da başlayacak olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesini durdurmayan ve halkın, işçinin, çiftçinin, esnafın talebine kulak tıkayarak özelleştirmeden vazgeçmeyen AKP hükümetlerinin ülkeye çivi çakmak değil sökmek görevi üstlendiğini ve Cumhuriyet dönemi kazanımlarını yıkmaya devam ettiğini söyledi. Gürer Cumhuriyetin ilk şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikasının satışta olmasının Cumhuriyetin ilk on yılında yapılan büyük işlerin etkinliğinden kurtulamayanların hınç ile yarattıkları bir yaklaşımın yansıması olduğunu söyledi.
DAHA ÖNCE İKİ KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Şeker Fabrikası AŞ'ye ait 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi 3 Nisan'a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan'a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan'a kadar teklif verileceğini hatırlatarak, “Bilindiği AKP hükümetinin daha önce iki kez girişimde bulunduğu şeker fabrikalarının özelleştirilmesi düşüncesi 2011 ylında Danıştay tarafından 2012 yılında ise Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından iptal edilmişti. 2012 yılında iptal edilen özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikası sayısı 10 idi. Şimdi bu sayıyı 14’e çıkaran hükümet, yeniden düğmeye bastı. Buradan da anlaşılıyor ki AKP’nin; şeker fabrikalarının satışıyla ilgili yanlış düşüncesi bugün ortaya çıkan bir düşünce değil, ülkeyi yönetmeye başladığından beri var olan bir düşüncedir. ÖYK’nın 2016 yılında aldığı karara göre özelleştirilecek şeker fabrikalarını uhdesinde bulunduran Türkşeker’in özelleştirilmesinin 2018 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiği yönünde bir karar aldığı belirtiliyor. Ayrıca Türk Şeker Kurulu’nun kapatılması da sürecin buraya geleceğinin bir göstergesi olmuştur” dedi.
CUMHURİYET KAZANIMLARI YOK EDİLİYOR
Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Alpullu, Elbistan ve Muş fabrikaları için 3 milyon TL, Bor, Kırşehir, Yozgat ve Burdur fabrikaları için 4 milyon TL, Çorum, Ilgın, Turhal ve Afyon fabrikaları için 5 milyon TL olarak belirlenen geçici teminat tutarlarıyla özelleştirilecek olan fabrikaların ihaleleri yapılacağını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “ İhale sözleşmesi gereği Pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. Ancak şeker fabrikalarının arazilerinin akıbeti ne olacak? İhaleyi sürecine arsaların dâhil edilmeyeceği belirtiliyor. Peki, bu arsalar sonra ne yapılacak? Sata sata Cumhuriyetin tüm kazanımlarını bitiren AKP hükümeti, Muhtemelen bu arsaları da ayrı bir ihale yapılarak satacak” diye konuştu.
TAŞLAR YERİNE OTURMUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümet kanadından yapılan açıklamalarda, şeker fabrikaların zarar ettiği için özelleştirileceği yönünde ifadeler kullanıldığını belirterek, “Bu açıklamalarda yerine oturmayan taşlar var. Öncelikli olarak, özelleştirilecek tüm şeker fabrikaları zarar etmiyor. Zarar ediyor olsa, bu fabrikaları kim, neden alsın?” diye sordu.
ŞEKER FABRİKALARINI SATIP, HASTALIK SATIN ALACAĞIZ
Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçinin, fabrikada çalışan işçi ve memurun, tarlada çalışan işçinin, nakliyecinin, gübrecinin, traktörcünün, besicinin göz bebeği olan şeker pancarı ve şeker fabrikalarının özelleştirilme kapsamında satılacak olması ve muhtemelen de kapatılacak olmasının altında yatan gerçekler, az çok bugünden görülebiliyor. Ülkede, şeker pancarı üretimi durdurularak, insanlar sağlık açısından ciddi bir risk oluşturan nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve yoğun tatlandırıcılara mahkûm edilecek. Bunlar bilinen gerçekler. Bilinmeyen gerçekler ise bu fabrikalar kapatıldıktan sonra ortaya çıkacak. Ancak iş işten geçmiş olacak. AKP bu vebalin altından nasıl kalkacak?” dedi.