3-9 Ekim 2016 tarihleri arasında, Alaçatı Kültür ve Sanat Derneği ve Turizm Derneği tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Alaçatı Rengarenk-Rengahenk” temalı etkinlik, Alaçatı Sanat Haftası’na damgasını vurdu. Alaçatı Sanat Haftası’nda, yaz-kış açık olan sanatsal mekanların tümünde plastik sanatların her dalından sergiler, söyleşiler, atölyeler, uygulamalı çalışmalar gerçekleştirildi. Bir hafta boyunca sürdürülen çalıştaylarda, resim dalında Nurhilal Harsa,Derya Ülker, Duygu Aydoğan, Ahmet Yeşil, Baki Bodur, Efkan Beyaz, Savaş Karagözlü, Samet Arda Selim, Serdar Leblebici; seramik dalında Kemal Uludağ;fotoğraf dalında ise Atilla Alp Bölükbaşı gibi birbirinden değerli sanatçıların yaptıkları çalışmalar halka açık ve onların katılımlarıyla gerçekleşti.Alaçatı’nın lokal sanatçıları Chermine Vidori,MaydaTolgay ve Sevgi Kaplan,yaptıkları çalışmalarını kendi evlerinin bahçelerinde sergilediler.Alaçatı Sanat Haftası etkinliklerine resim dalında Rusya’dan Natalya Kobzeva ve Tunus’tan Nejip Rokbani’ninkatılımları etkinliklere uluslararası bir boyut kazandırdı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Minyatür ve Tezhip alanında Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği, Sörf Tahtası Boyama alanında Erdem Yalçın, Cam Atölyesi’nde Hıdır Göktaş, Mozaik Atölyesi’nde Aysun Yenice ve Dilek Türk, Seramik Atölyesi’nde Gül Alper,Kukla Atölyesi’nde Ayten Öğütçü, Baskı Resim Mandalya alanında Vacide Tilan Mermercioğlu’nun atölyelerinde gerçekleşen uygulamalı gösterim ve öğretilere yoğun ilgi ve katılım vardı.
ALAÇATI’NIN TARİHİ DEĞİRMENLERİ’NDE ÇALIŞTAY SERGİSİ
8 Ekim 2016 Saat 17.30 da Alaçatı panoraması eşliğinde Tarihi Değirmenlerd’e düzenlenen sergide,çalıştay süresince yapılmış eserler sanatseverlerin beğenilerine sunuldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Lisesi öğrencileri Aygül Yenici, Esin Buse Okay,Zeynep Sena Güzelipek’in yan flütleri ile yaptıkları müzik dinletileri sergiye ayrı bir anlam kazandırdı.Çalıştaya katılan sanatçılar adına Mehmet Culum imzalı “Alaçatılı” kitabı ve Chermine Vidori’nin tablolarından çekilerek kartpostal haline getirilmiş kartlar takdim edildi. Sergi sonunda Alaçatı Papazz Restoran’da, kutlama ve veda amaçlı bir yemek daveti verildi.Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sebla İleri, bu yıl ikincisi gerçekleşen ASH’16 için şunları söyledi,“Bu çalıştayı yapma amacımız, Alaçatı’nın sanata daha çok yaklaşmasını sağlamak ve mevcut atölyeleri tanıtıp, oralarda çalışmalar yapılmasını sağlamaktır. Burada 12 ay yaşanabildiğini ve sanatla içiçe bir yaşamın sürdürülebileceğini göstermek istiyoruz.Var olan atölyeleri tanıtarak, gerçekten emek veren, kendini sanata adamış insanları biraz daha ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu çalıştayları, gücümüz yeterse her sene yapmaya devam etmek ve uluslararası seviyeye yükseltmek amacımız. Bu sene iki yabancı sanatçımız geldi, seneye bu sayıyı arttırırsak yurtdışında da sesimizi duyurabiliriz diye düşünüyoruz. Alaçatı son zamanlarda windsurften çok gece hayatıyla tanınmaya başladı, bu Alaçatı için ne kadar iyi bilemiyorum. Bunu değerlendirmek bu yaşantıyı sürenlerin takdirine kalmış.Bizim asıl amacımız, Alaçatı’da sanatın köy içine girmesini sağlayarak, herkesin ulaşabileceği bir konuma getirmek. Geçen sene yapılan çalıştayın hazırlık süreci kısıtlıydı. Sadece sanatçıları davet ettik, plastik sanatlarla ilgilenen sanatçılar geldi ve çalışmalarını yaptılar. Bu sene bunaparalel olarak workshoplar yapıldı, dışarıdan insanlar gelip kukla yapabildi, minyatür, tezhip, cam-boncuk, seramik ve mozaik dallarında çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalara, mevcut atölyelerin sayısı çoğalıp sanatçılar da gönüllü olduğu takdirde, sayı ve çeşitleri artırarak devam etmek istiyoruz. Bir hafta boyunca bütün köyün içinde sanat olsun istiyoruz. Zamanlamayı özellikle sezon sonuna denk getirdik, çünkü yoğun sezonda tüm o kalabalık içinde bu etkinlikler kaybolabilir. Böyle daha sakin bir ortamda, köyün de tadını çıkarabilir insanlar. Atölyeleri, Alaçatı’nın içinde her yere dağılmış şekilde konumlandırmak istiyoruz. İnsanlar geldiklerinde hem atölyeleri hem de Alaçatı’yı keşfetmiş olsunlar.
Ege Üniversitesi’nden Erdem Yalçın hocamız ve ekibinin desteğiyle, bu sene surfboard boyamaları yaptık, bundan sonra da projemizin dahilinde olmasını düşünüyoruz. Eğer bu çalışmayı devam ettirirsek, boyanmış surfboardları Alaçatı merkezde ya da ara sokaklarda sergileyebiliriz. Otoban çıkışında, yolun sağı ve solunda konumlandırabiliriz. Bu sene değişik kapılar, panjurlar getirdik. Davetli sanatçılar, çalışmaya uygun buldukları objeleri seçip resimler, boyamalar yaptılar. Bu eserleri de Alaçatı’nın içinde sergilemeyi hedefliyoruz. Ankara’dan gelen Efkan Beyaz sanatçımız, duvar çalışmaları üzerine çok güzel iyi. Eğer seneye kalıcı bir duvar bulabilirsek, Alaçatı’ya uygun bir duvar sanatı uygulaması da düşünüyoruz.”