Ali Erten: "Yapılacak statlar şehir merkezinde planlanmalı"

İZVAK Başkanı Ali Erten, İzmir kulüplerine yapılacak statların şehir merkezinde planlanmasının doğru bir karar olduğunu belirterek, yapılacak tesislerin İzmir’e değer katacağını ve kulüplere büyük gelir kazandıracağını söyledi

Mehmet ÖZDOĞRU - Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO), mayıs ayı meclis toplantısına katılan Karşıyaka Spor Kulubü eski Başkanı ve İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, İzmir’e yapılması planlanan statlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Erten, İzmir kulüplerine yapılacak statların şehrin merkezinde olmasının kente değer katacağını ve kulüplerin de bu sayede gelir elde edeceğini söyledi. Dünyanın en önemli statlarının da kent merkezinde olduğunu dile getiren Erten, “Ajax, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Nou Camp gibi statlar kente nasıl değer katıp oraları marka haline getirdiyse İzmir'e yapılacak statlar da kentin gelişimine önemli katkı sağlar. Ajax, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Nou Camp gibi statlar hep kent merkezinde ve 40 bin ila 115 bin kişi arasında değişen kapasiteye sahip. Trafik sorununu ise otopark yapmayarak çözüyorlar” dedi.

Beşiktaş örneği

Şehir merkezinde stat yapılmasının yanlış olduğu yönündeki eleştirileri de değerlendiren Erten, “Tabi ki şehir içinde stadyum olur. Dünyanın en büyük en güzel statları şehrin kalbindedir ve o şehre değer katar. Şehir içinde stat olmaz söyleminin bilimsel bir dayanağı yoktur. Zaten UEFA'nın da desteklediği şey, 7 gün 24 saat yaşayan ve şehrin sosyal hayatına destek veren tesislerdir. Şehir içi stat yatırımları en kısa sürede geri dönüşüm sağlamasıyla da dikkat çekmekte. Örneğin Beşiktaş, tesislerinden bir yılda 40 milyon dolar elde etti. Stadın inşaat maliyeti ise 100 milyon dolardı. Yani 2,5 yıl gibi bir sürede yatırılan parayı geri almak mümkün” ifadelerini kullandı.

“Statlar kısa sürede tamamlanmalı”

İzmir'deki 3 stadın hepsinin yıkılmış olduğuna dikkat çeken Başkan Erten, “Bunların yerinde yenilenmesi gerekiyor. Alsancak Stadı yine 15 bin kişilik olacak ve 18 ayda tamamlanacak. Göztepe stadı 20 bin kişilik olacak 18 ayda bitecek; ön ihalesi yapıldı ardından kesin ihalesine geçilecek. Karşıyaka Stadı 15 bin kişilik olacak ve ihalesi 15 Haziran'da yapılacak. Buranın da imar planlarında küçük bir eksik var. Onun tamamlanmasıyla hiç bir sorun kalmayacak” dedi. Özellikle Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka Statlarının eş zamanlı olarak ve en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini vurgulayan Ali Erten, “Bu üç stadımızın tamamlanmasından sonra, Atatürk Stadının şehrimize yakışır şekilde yenilenmesi amaçlı çalışmalar yapmak istiyoruz. Aday olduğumuz 2024 Avrupa Kupası kesinlikle İzmirsiz olamaz” şeklinde konuştu.

“Çok önemli bir başarı”

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada, takımların ekonomik olarak da kentlere büyük katkı sağlayacağını ve binlerce seyircinin kente önemli gelir kaynağı yaratacağını söyledi. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin notunu AAA'ya yükseltmesini de değerlendiren Yorgancılar, “Bu çok önemli bir başarı. İnşallah diğer belediyeler de bu başarıyı sağlar. Açıkçası; kentimizin en yüksek yatırım yapılabilir kent özelliğine yükselmesi bizler için sevindirici” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri