ALİ YİĞİT, İZMİR’DE KAPANAN İŞYERLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ

Ekonomideki daralma ve artan döviz fiyatlarının en çok küçük esnafı vurduğu gerekçesiyle işyerini ve dükkânını kapatmak zorunda kalan esnaf ve işletmeciler için CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından önerge hazırlandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yanıtlanması istenen önergede işyerini kapatmak zorunda kalanların uğradığı mağduriyetin giderilmesine yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmadığı soruldu.


Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, son yıllarda sayıları hızla artan kapanan işyerlerini ve bu işyerlerinin sahiplerinin uğradığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. 


Ali Yiğit, ülkemizde yaşanan ekonomik daralma ve artan döviz fiyatlarından en çok küçük esnafın zarar gördüğünü ve bu çerçevede İzmir’de son bir yılda açılan her 3 işyerinden 1’inin kapandığını belirterek bunların bir kısmının iflas ettiğini bir kısmının da icralık olduğunu vurguladı. Hükümetin kapanan işyerleriyle ilgili adımlar atması gerektiğini belirten Yiğit, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şu ifadelere yer verdi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre 2015’te kapanan esnaf sayısı 97 bin 715 civarındayken bu rakam 2016’da 101 bin 614’e yükselmiştir. Yine aynı verilere göre faaliyet alanını değiştiren esnaf sayısı 2015’te 216 bin 309 esnaf meslek değişikliğine giderken bu sayı geçen yıl yüzde 495 artış göstererek 2016’da 1 milyon 286 bin 103’e yükselmiştir. Öte yandan son 1 yılda İzmir’de açılan her 3 işyerinden 1’i kapanmıştır. İşyerini kapatan esnafın bir kısmı iflas etmiş, bir kısmı da icralık olmuştur. Bu bağlamda;


2017’nin ilk 11 ayı itibariyle ülkemiz genelinde işyerini kapatan esnaf sayısı ne kadardır? Aynı zaman dilimi içerisinde işyeri değişikliğine giden esnaf sayısı ne kadardır?


2017 yılı Kasım ayı itibariyle kapanan işyerlerinin illere ve sektörlere göre dağılımı nasıldır?


Ülkemizde son 11 ayda en çok kepenk kapatılan ilimiz hangisidir? Aynı dönemde İzmir’de faaliyetine son veren, iş yerini kapatan ya da başka bir işyeri açan esnaf sayısı kaçtır? 


Ülkemizde kapanan işyerlerinin her yıl düzenli arttığı gerçeğiyle bu işyerlerinin kapanma gerekçeleri konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?


Ekonomideki daralma ve artan döviz fiyatları nedeniyle kepenk kapatma zorunda kalan işyeri sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir?
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri