Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, düzenlenen basın toplantısında ilk seri üretim tankın 18 ay sonra teslim edileceğini ifade ederek, “Rekabetçi bir fiyatla BMC bu ihaleyi aldı. İhalenin sonuçlanması, fiyatların yenilenmesi, bizim sıkıştırmamız ve pazarlıklar sonrası ihale sonuçlandı” dedi.
SSB’nin verdiği bilgiye göre seri üretim süreci kapsamında ilk etapta 40 adet tank, daha sonra zırh sistemi ve alt sistemleri geliştirilmiş 210 adet daha tank üretilecek. Proje kapsamında insansız atış kulesi olan Altay tankı geliştirilip üretilmesi de öngörülüyor.
Projenin paydaşları arasında Roketsan, Aselsan, MKE ve Havelsan bulunuyor.
Tankın prototipi 2009 yılında başlayan sözleşme kapsamında Otokar ana yükleniciliğinde geliştirildi. Otokar seri üretim için teklif vermişti.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, ihaleye katılırken uluslararası bir şirket ile ortaklık kurduklarını, ancak bu ortaklığı “bozduklarını” ve yabancı şirket ile ortaklığın danışman olarak hizmet vereceğini belirtti.
Sancak projede birlikte çalışacağı şirketlere dair herhangi bir açıklama yapmadı ancak BMC’nin Alman ağır sanayi şirketi RheinMetall ile ortak olduğu Rheinmetall BMC Savunma Sanayi (RBSS) adlı bir şirketi bulunuyor.
Demir ise imza töreninde yaptığı konuşmada seri üretim sürecine ilişkin yapılan görüşmeler ve pazarlıklar sonucunda “maliyet etkin” bir tankın ortaya çıktığını belirtirken, tankın motorunun kim tarafından yapılacağını ilişkin farklı haberlerin çıktığını belirtti.
Savunma sanayi sektöründe sadece Altay tankının motoru değil, pek çok farklı proje ve sistemde Türkiye’nin nihai hedefinin yerli üretime ulaşmak olduğunu belirten Demir, “Biz Türkiye’nin bağımsız hareket etmesinin önündeki engelleri aşmak zorundayız. Tabii ki yabancı ortaklara kapıyı kapatmıyoruz, işbirliği yapmak isteyenlere kapımız açık. Ama olmazsa olmazımız milli olması, kısıtlara asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
ALTAY TANKININ MOTORU
Türkiye tüm temel savunma teknolojilerinde fikri mülkiyet hakkına sahip olmak istese de Altay tankı için yurtiçinde motor geliştirme çalışmaları yeni başladığı için, ilk tanklarda yabancı üretim motor kullanılacak.
Demir, tankta kullanılacak motor hakkında gazetecilerin sorusu üzerine şu cevabı verdi: “18 ay sonra üretilecek ilk tanka yerli motor yetişmiyor. (Motor) yabancı olacak. Prototipteki motor Alman malumunuz. Şu ana kadar Almanlardan ‘vermiyoruz, motor gelmeyecek’ diye bir haber yok. Firmalar motorun verileceğini söylüyorlar. Müsaadeler konusunda gerekli başvurular konusunda da şu anda negatif bir şey yok. Ancak biz B ve C planımızı hazırlamış durumdayız.”
Kaynak: REUTERS