Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük aynı krizin başladığını söyleyerek üreticilerin çaresizlikten ineklerini kestirmeye başladığı uyarısında bulundu.
Avrupa’da üretici 1 litre süt ile 1,3 kilogram kesif yem alırken Türkiye’de 10 yıl önce süt fiyatı 40 kuruş, yem fiyatı 58 kuruştu yani Türk çiftçisi 1 litre süt ile 700 gram yem alabilir duruma düşmüştü. Seyirci kalınmasıyla Üreticiler çaresizlikten ineklerini kestirmeye başladı. Kestirmeyenler de hayvanlara verdiği yemi azaltarak türlü sorunlar yaşadı.
Sonuçta, üretim düştü süt fiyatı 85 kuruşa çıkınca ikinci bir kriz yaşandı, bu kez tüketici mağdur oldu. Devlet de açığı kapatmak için 3 milyar dolarlık ithalat yapmak zorunda kaldı.
Milli ekonomi büyük zarar gördü.
Halbuki birkaç yüz milyon dolarlık bir müdahale yapılsaydı bu denli büyük kayıp yaşanmayacaktı.
Aynı kısır döngü, 10 yıl sonra tekrar gündemde.
ÇİFTLİKLER SATILIYOR
Yaşanan krizin üzerinden tam 10 yıl geçmişken, yemin sütten daha pahalı olmasıyla yeniden kısır döngüye girildiğini vurgulayan Eskiyörük şu bilgileri verdi:
“Çiftçi üretimden uzaklaşıyor. Yine inek kesimleri başladı ve her geçen gün artıyor. Çiftlikler satış ilanları vermeye başladı. Kamuoyuna çağrıda bulunuyorum; bu kez sakın seyirci kalınmasın. Acil önlem alınmazsa üretici güvenini yitirdiği için Türkiye’de bir daha tarımsal üretim yapacak insan bulamayacağız. Piyasaya ivedilikle müdahale edilerek, üretici para kazanır hale getirilmeli”
YEME DESTEK ŞART
Üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üreticinin 1 litre süt ile en az 1,3 kilogram kesim yem almasının 2 yolu olduğuna işaret eden Mahmut Eskiyörük görüşlerini şöyle açıkladı:,
“Birinci yol çiğ süt taban fiyatının 2.2 TL’ye çıkarılması ancak bu durumda tüketim düşer, daha da olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.
İkinci yol ve en doğru çözüm ise yemin kilogramına 30 kuruş destekleme primi verilmesi. Bu şekilde bir çare bulunmazsa 10 yıl önce olduğu gibi, destekleme primine ayıracağımızdan çok daha fazla bir rakam ithalat ile yabancı çiftçilerin ceplerine gidecek. Çiftçimiz bitecek, tüketicimiz zarar görecek, milli ekonomimiz büyük yara alacak. Bu işten sadece ithalat şirketleri ve yabancı üreticiler karlı çıkacak.”
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir üretici ve yurtsever olarak Tarım Bakanlığımıza çağrıda bulunuyorum: Türkiye’nin geleceği olan tarım ve hayvancılığımıza acil sahip çıkalım. İthalat değil ihracat yapacak yeterli toprağımız ve her türlü zenginliğimiz var. Yeter ki doğru bir politika izleyelim. Yerli üretelim, yerli tüketelim…”