Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde görevli mühendisler tarafından geliştirilen ve pile ihtiyaç duymayan cihaz, minimal invaziv cerrahiyle vücut içine yerleştirilebiliyor.
Çapı bir santimetreden küçük cihazın, midenin doğal kasılma hareketlerinden hassas elektrik titreşimleri üreterek bunları, beyinle mideyi birbirine bağlayan onuncu sinire ilettiği belirtildi. Onuncu sinire iletilen bu titreşimlerin, beynin, çok az bir şeyler yedikten sonra bile midenin dolu olduğunu algılamasını sağladığı kaydedildi. Fareler üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında, cihaz takılan hayvanların vücut ağırlıklarının neredeyse yüzde 40'ını kaybettiği gözlendi.
Artık açlık hissi olmayacak!
Çalışmanın ayrıntıları "Nature Communications" dergisinde yayımlandı. Geçen yıl yapılan bir araştırma, dünya çapında 700 milyon fazla çocuk ve yetişkinin obez olduğunu göstermişti.
Buna ek olarak felçli hastalara yönelik eşzamanlı yürütülen farklı araştırmaların sonuçları yeni tedavi umutlarını hayli yeşertti. İsviçreli araştırmacılar uzaktan kumandalı bir implantla elektrik sinyali göndererek hastaların omurgalarını uyarmalarından sadece bir hafta sonra hastalar ayağa kalktı ve yürüteçle yürümeye başladılar.
Beş aylık fizyoterapi ve yeni teknolojiyle gerçekleştirilen alıştırmalar sayesinde üç hasta, bacak kaslarını kontrol etme yetisini geri kazandı ve kas yorgunluğu hissetmeden bir saat kadar yürümeyi başardı.
Kaynak: Teknolojioku