Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD) Başkanı Prof. Dr. Arif Çımrın, aşırı sıcakta, iş kazaları ve sıcağa bağlı gelişen hastalıklarda çarpıcı artış görüldüğüne dikkat çekti, basit önlem olarak da yeterli düzeyde sıvı almanın büyük önem taşıdığını belirtti.
Prof. Dr. Çımrın, tüm yurtta etkili olan sıcak hava dalgasının artan nemle birlikte hissedilen sıcaklığı 50 derecelere çektiğini belirterek sıcakta stres yönetimi ve alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi. Çalışma nedeniyle artan vücut sıcaklığı düşünüldüğünde özellikle inşaat işçileri, tünel, asfalt işçileri ve tarım çalışanları gibi açık havada uzun süre çalışanların çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Arif Çımrın şöyle konuştu:
İdrarınızın rengini kontrol edin
“Yapılan çalışmalarda, sıcağın etkisiyle dikkatsizlik, halsizlik, yorgunluk ve kişisel koruyucu donanımların düzensiz kullanımı nedeniyle iş kazalarında 4 ila 6 kat artış görülmektedir. Amerika, tarım işçilerinde yapılan araştırmada 15 yıllık süre içinde 423 tarım işçisinin sıcaklığa bağlı öldüğünü bildirmiştir. Sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu, kramplar, halsizlik ve yorgunluk gibi erken bulgular, dikkat edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilir. 35,5 dereceden sonra her bir derece sıcaklık artışı bu hastalıkların ortaya çıkışını 12 kata kadar artırmaktadır. Bunun yanında aşırı sıcaklarda çalışan performansının düştüğü ve iş kalitesinin azaldığı da bilinmektedir. Sıcaktan korunmak için açık renk ve vücudu tamamen kaplayan, terletmeyen kıyafetler tercih edilmeli, mümkünse yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmeli ve özellikle 11.00-14.00 arası çalışmaya ara verilmelidir. Sıcaklara bağlı hastalıklardan korunmanın en önemli yolu yeterli sıvı alımıdır. Çalışanların susamasa bile 15 dakikada bir su içmesi önerilmektedir. Basitçe idrarınızın rengini kontrol ederek vücudunuzun su ihtiyacını anlayabilirsiniz.”