ATALARIMIZDAN ALDIĞIMIZ MİRAS ‘’YILIN MİKROBU’’ ÜNVANINI ALAN DOST BAKTERİ LACTOBACİLLUS

Senem Köse Bektaş

Genel olarak besinlerde bakteri denildiğinde çoğu zaman bu durumdan korkar çekinir ve güvensiz hissederiz. Hastalıkla adı özleşen bir mikrop gibi geliverir aklımıza ilk etapta! Ancak bir besinde bakterinin olması besin enfeksiyonu demek değildir. Bugün 2018 yılında ‘’Yılın mikrobu’’ ünvanını alan dost bakteri Lactobacillus’ ten bahsedeceğim.

İnsan vücudunda, özellikle bağırsakta da meydana gelen, çoğunlukla çubuk şeklindeki 400 e yakın çeşidi bulunan bu bakterilerin bilinen türleri veya alt türleri B. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei veya Lactobacillus plantarum dur.

Birkaç yıldır Laktobasilin gibi sağlıklı bağırsak bakterilerinin sadece bağırsak sağlığı için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimiz için de önemi hakkında pek çok araştırma olduğu bilinmekte, Laktik asit bakterilerine ait olan Laktobasilin sindirimi desteklediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de tespit edilmiştir.

Sağlıklı bir bağırsak florası için Lactobacillus

Lactobacillus doğum sırasında bizimle olan bir bakteridir. Bebek, doğum kanalından geçerken anneden bu bakterileri alır. Bu yüzden anne adaylarının anne olmaya karar verdikten sonra öncelikle hamile kalmadan en az 6 ay önce dengeli ve sağlıklı bir beslenme programını uygulamaları bebeklerine bu bakterileri ne kadar verdiklerini belirleyici bir faktördür. Doğum sırasında alınan yılın mikrobu seçilen bu bakteriler daha sonra bağırsaklarımıza yerleşir ve belirli diyet liflerini kullanılabilir hale getirir. Bağırsak floramızda bulunan probiyotikler için gerekli olan bu prebiyotikler tüm bağırsak florasını etkiler. Sağlıklı bir bağırsak florası da sindirim ve dolayısıyla metabolizma için önemlidir.

Laktobasiller normal bağırsak fonksiyonu için önemlidir ve bağırsak mukozasının bariyer fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri vardır. Zararlı bağırsak bakterilerinin yerini alarak, bağırsak mikrobiyomunun bozulmadan kalmasına katkıda bulunurlar.

Bağışıklık sisteminin en büyük organı Bağırsaktaki Lactobacillus -

Lactobacillus, bağırsak bakterileri için doğru besindir, hayatımızdaki doğru insanlar gibi görev görürler.. Laktik asit bakterilerinin adından da anlaşılacağı gibi, vücuttaki laktobasiller, şekeri laktik aside parçalayarak bağırsak içeriğini asitleştirir.

Lactobacillus bakterileriyle sağlıklı bir bağırsak florası sadece bağırsak fonksiyonu için önemli değildir, aynı zamanda sağlığı doğrudan etkileyen bağışıklık sistemini de oluşturur. Bağırsak, bağışıklık hücrelerinin en büyük oranını da barındıran en büyük bağışıklık organımızdır.

Vücutta bulunan farklı Lactobacillus türleri farklı işler yapabilir. Örneğin, Lactobacillus reuteri patojenlere karşı savunmada veya bağışıklık sistemi için önemli olan D vitamini oluşumunda gçrevlidir. Bağırsaklar için probiyotik içeceklerde de bulunabilen Lactobacillus paracasei, bağışıklık sisteminde de rol oynar. Lactobacillus rhamnosus üzerinde savunma sistemimiz üzerinde olumlu bir etki olduğunu öne süren çalışmalar da vardır. Bu yüzden laktobasiller aslında bağışıklık sistemimiz için elzemdir.

Lactobacillus besinlerin raf ömrünü uzatır

Binlerce yıl önce atalarmız yiyeceklerini daha uzun saklamak adına besinleri fermente etmişlerdir. Atalarımız yüksek bir bilinçle bunu yaparlarken aslında gıdanın doğal ortamını asitleştirdiklerini belki yazılı ifade edemişlerdir. Ancak nesilden nesile aktarım sağlanmıştır. Laktik asit bakterileri besin içindeki karbonhidratları aside fermente ederek gıdanın ph değerini düşürerek zararlı mikroorganizmaların besinde yaşamalarına engel olmaktadır. Bu besinlere en güzel örnekler yoğurt, kefir, kımız, peynir ekşi maya ekmeği, tarhana, sirke ve sebze turşularıdır.

Probiyotik kelime anlamı yaşam için demektir. İshale, hazımsızlığa ve kabızlığa karşı yardımcı olurlar, bağışıklık sistemini ve zihinsel sağlığı iyileştirir ve hatta kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilirler. Ancak bağırsaklarımızın tüm bu olumlu özelliklerini kullanabilmesi için probiyotiklerin canlıyken sürekli olarak bol miktarda alınması gerekir. Bakteriler birkaç gün içinde emilmezlerse, bağırsak florası normal durumuna döner. Yani düzenli olarak bu bakterilerin alımı önemlidir. Ancak etkisi için bağırsak floranız için zararlı olanlarıda elimine etmeniz daha önemlidir.Tıpkı hayatımız gibi ...Eskiyi sana zarar vereni, üzeni acıtanı kıranı negatifi hayatından çıkarmadan olumlu ve pozitif olan gelmeyecektir...Önce zararlı olanı azalt çıkart ki şifayı hisset...

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14