Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nda “Atatürk, Kadın ve Moda” konulu konferansta konuşan Okutman Beliz Ayaz Çoban, Atatürk’ün dönemine örnek olacak şekilde giyindiğini dile getirerek “Mustafa Kemal çok şık giyinirdi. Modayı önce kendisi takip ederdi ” dedi.
Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar kadının sosyal hayat içinde yaşadığı değişimlere değinen Okutman Beliz Ayaz Çoban, “İlk kez kadınların okula gitmesi girişimi Tanzimat Dönemi’nde başladı. Hatta 1858’de Arazi Kanunu ile birlikte kız evlatların babalarından kalan topraklar üzerinde erkek evlatlar gibi vesayet hakkına sahip olmaları sağlandı. Tanzimat ile birlikte kadınlara ilk kez ebelik alanında meslek eğitimi verildi. II. Meşrutiyet ile birlikte kadınlar ön plana çıkmaya, sokağa çıkmaya, tiyatroda yer almaya başladı” diye konuştu.
Çoban, “Kıyafet, giyim, insanı belki dış dünyadan koruyor ama kıyafetin içinde hayatımızdaki gelenekler, görenekler, yaşam tarzımız, sosyal hayatımız, siyasi hayatımız, savaşlar kısacası her şey giyimimizi etkiliyor. Giyim, dışa karşı verilen bir mesaj aslında ve bunu modayla birleştirdiğinizde bir iletişim aracı oluyor. Ne söylemek isterseniz karşı tarafa aslında giyimle iletebilirsiniz. Cumhuriyet ile birlikte kılık kıyafetimizde görülen değişimler ile verilmek istenen ‘biz değişiyoruz, çağdaşlaşıyoruz ve muasır medeniyet seviyesine çıkıyoruz’ mesajıydı” diye konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemine örnek olacak şekilde giyindiğini dile getiren Çoban, “Mustafa Kemal’e baktığımızda çok şık giyiniyordu. Önce kendisi topluma idol oluyordu. Modayı önce kendisi takip ediyordu ” dedi.