CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili sorunları gündeme getirdi. Gürer, konuşmasında müfredatın sürekli değişmesi, taşımalı eğitime tabi olan öğrencilerin yaşadığı sorunları, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan okullar ve ataması yapılmayan öğretmenlerin beklentilerini dile getirdi.
6 BAKAN DEĞİŞTİ, MÜFREDAT 3 KEZ YENİLENDİ
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Plan Bütçe Komisyonu toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 Yılı Bütçe Görüşmelerinde söz aldı. Gürer, son 15 yılda Milli Eğitim’de 6 bakanın değiştiğini ve müfredatında 3 kez yeniliğe tabi tutulduğunu ifade etti.
TAŞIMALI EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİYOR
Türkiye’de taşımalı eğitime tabi olan öğrencilerin sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer, 1 milyon 271 bin 738 öğrencinin taşımalı eğitim aldığını ifade ederek, “Taşımalı eğitim, köylerde göçü hızlandıran bir uygulama olduğu gibi, kız çocuklarının da okullu olmasını engellemektedir. Taşımalı eğitimde çocuklar, veli, okul ilişkisi koptu. Ayrıca yedikleri yemeklerden de doğru dürüst çok bir gıda alamadıkları için sorunlar var. Ayrıca erken saatte kalkıp geç saatte minibüslerle döndüklerinde de bayağı mağdur oluyorlar” dedi.
MEVCUDU 40’IN ALTINDA OLAN OKULLAR KAPATILMASIN…
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın derslik başına düşen öğrenci sayısına ilköğretimde 24, ortaöğretimde 23 olarak açıkladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Kızılören köyünde, 2007 yılında hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan tam donanımla bir okulun öğrenci sayısı 25’e düştüğü için kapatıldığını ifade ederek, “Sayın Müsteşarı aradım, konuyu kendisine de ilettim. Okulların kapatılmasını yönetmeliğe dayandırıyorlar. Öğrenci sayısı 40’ın altında olan okullar kapatılıyor. Bunun 20 veya 25’e düşürüldüğü zaman en azında köylerdeki okulların kapatılmasını engellemiş oluruz” diye konuştu.
SERVİS ÜCRETLERİ…
Ayrıca bu yıl servisin olmadığı yerlerdeki çocukların gidiş geliş ücretlerini kendilerinin karşılaması uygulamasına da geçildiğini hatırlatan Gürer, “Bir kişi çocuğu için 250 lira ödemek zorunda kalıyordu. Kısmen bazı yerlerde vali beyle de yaptığımız görüşmelerde bu konuda bir iyileşme sağlansa da sorun var” dedi.
ÇOCUK İŞÇİ SAYISI ARTIYOR!
Konuşmasında çocuk işçi sorununa da değinen Ömer Fethi Gürer, ülkemizde çocuk işçilerin sayısının her geçen gün arttığını, her artan çocuk işçi sayısının artan eğitim almayan öğrenci anlamına geldiğini vurguladı. Gürer, “Bu bağlamda da bir çalışmanın ihtiyaç duruma geldiği gerçek çünkü aileler yoksullaştıkça çocuklarını okuldan alıp çırak olarak iş yerlerine veriyorlar. Yine, bölgemizde de oldu, engellilerde öğrenci sayısı düştüğü için kapanan okullar var. Bizim orada işitme engelliler… Daha önce başka okullar da kapandı. Engellilerin sayısı 1 bile olsa onlara eğitim verilmesinin gerekliliğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
KIZ ÇOCUKLARI ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLİYOR
Eğitim alamayan kız çocukları ve erken yaşta evliliklerde ilgili soruna da vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ kapsamına alınmamış olmasını de eleştirdi. Gürer, “Oysa oradaki Dericilik Okulu öğrenci sayısı azlığı nedeniyle kapatılmak zorunda kalındı. Niğde’nin bu tür konularda dikkate alınmasını talep ediyorum” ifadesini kullandı.
FETÖ OKULLARI İÇİN DE Mİ TEŞEKKÜR EDİLDİ?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde gerçekleşen sunumda, 2003 yılından bu yana kadar bağış yapan 48 bin 463 hayırsevere teşekkür edildiğini belirten Gürer, “Bu FETÖ okullarını yaptıranlar da bu teşekkürden nasibini alıyor mu, yoksa onlar bu sayının dışındalar mı, o da sunumun içinde yer almadığı için dikkatimi çekti” dedi.
100 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR, 300 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR
Atanamayan öğretmenlerin sorununun da ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden Gürer, 20 bin öğretmenin 2018 yılı içinde alınacağının söylediğini kaydederek, 300 bine yakın öğretmenin atama beklediğini ve 100 bin öğretmen açığının bulunduğunu vurguladı. Gürer, “Böyle giderse on yılda mevcut tükenmiyor, onlara yeni öğretmenler ekleniyor. O zaman o konuda da farklı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
ATATÜRK İSMİ DERS KİTAPLARINDAN NEDEN ÇIKARTILIYOR?
Gürer, konuşmasında ders kitaplarından Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk’ün adının çok geçmiyor olmasını da eleştirerek, Atatürk isminin sosyal bilgiler kitabında bile bazı konulardan çıkarıldığını ifade etti ve “.Bu konuların da dikkate alınmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ten uzaklaşmak Türkiye’den uzaklaşmak demektir” dedi.