İzmir SEV’liler, “Atatürk’ün çocuğu olmak akıl ve bilimin yolunda gitmektir” diyerek, beş yıl önce Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ARISS projesinin ikincisi için düğmeye bastı. 2012 yılının Ekim ayında İzmir SEV öğrencileri, TRAC ve Uzay Kampı Türkiye’nin desteğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu astronotlarıyla telsizle konuşarak Türkiye’de bir ilke imza atmıştı.
2011 yılında Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları ve TRAC İzmir Şubesi, Uluslararası Uzay İstasyonu ile amatör telsiz bağlantısı çalışmaları gerçekleştiren ARISS’e (Amateur Radio on International Space Station) başvurarak süreci başlatmıştı. Kurulduğu yıldan başlayarak gerçekleştirdiği uzay araştırmaları ve NASA bağlantılı çalışmaları sayesinde, İzmir SEV’e beklenenden çok daha kısa bir süre içinde gelen resmi onay, Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları'na “Türkiye’den ARISS başvurusu yapan ilk ve tek okul olma” özelliğini kazandırmıştı.
Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları 20. yılını kutlarken, eğitimde üstlendiği liderlik misyonunu bu çalışmayla sürdürüyor. İzmir SEV’de yapılan konferansta, Özel İzmir SEV Ortaokul Müdürü Sedef Özyiğit’in, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında belirlenecek bir günde öğrencilerin tekrar canlı olarak Uzay İstasyonu ISS’e bağlanacağı ve öğrencilerin oradaki astronotlar ile canlı olarak iletişim kuracağı haberini vermesi, okulda yeni bir heyecan yarattı.
Konferans’a davet edilen ve 2012 yılında projenin başlamasında liderlik yapan Fen Bilimleri Öğretmeni Seran Dumlu, İzmir SEV’de yapılan uzay çalışmaları ve NASA ile bağlantılı etkinliklerin öğrencileri ileriki eğitim yıllarında bilimsel alanlarda çalışmaya yüreklendirdiğini söyledi. Konferansta TRAC İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Özsaran, Türkiye’den telsiz aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu ile iletişim kuran ilk kişi olarak, telsizciliğin önemini vurguladı. Öğrencilere NASA’nın ARISS projesi hakkında bilgi veren Özsaran, önümüzdeki dönemlerde telsiz eğitimiyle ilgili ortak çalışmalar yürütmek için gönüllü olduklarını dile getirdi.
Konferansın sürpriz konukları, beş yıl önce Ekim ayında, henüz 9-12 yaşlarındayken Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronot Sunita Williams’a canlı telsiz bağlantısıyla arkadaşlarının sorularını yönlendiren 20 öğrenci arasında yer alan mezunlar oldu.
İzmir SEV mezunları, beş yıl önceki heyecanı bir kez daha yaşadı. İkinci ARISS bağlantısına da geleceklerini belirten mezunlar, o yıllarda uzay çalışmaları konusunda okulda yapılan etkinlikler nedeniyle halen NASA sayfalarını düzenli olarak takip ettiklerini ve okullarının çok özel bir okul olduğunu belirtti.
Süreçte neler yapılacak?
Projenin ana hedefleriyle ilgili bilgi veren Özel İzmir SEV Ortaokul Akademik Koordinatörü Nilay Sutaş, “Proje hedefleri içerisinde telsiz ile iletişim kurma, uzay istasyonunu yakından tanıma, güncel uzay çalışmaları hakkında bilgi edinme gibi başlıklar yer alıyor. Öğrencilerimiz ARISS sürecinde beş yıl önce olduğu gibi pek çok STEAM etkinlikleri ile uzayı öğrenecekler, bilimsel araştırmalara tanıklık edecekler" dedi. Sutaş, "Uzay Kampı Türkiye ve TRAC’dan alınacak eğitimlerle öğrencilerimizin astronotlara sorabilecekleri sorularla ilgili bir temel oluşturmayı düşünüyoruz” diye ekledi.