Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel’in Sümer Holding’in bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü komisyon toplantısında konuyu gündeme getirmesi üzerine söz alan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Yetkilisi, “Biz buradan kurtulmak istiyoruz. Buranın kamu kuruluşlarına devrine ilişkin bize gelen bir talep yok. Öyle bir talep gelirse Sayın Cumhurbaşkanı’nın makamına onay için sunarız eğer onlar da uygun görürse biz burayı seve seve devrederiz” dedi.
“İHALE İPTALİ SİYASİ TERCİH”
Özelleştirme sürecindeki Sümer Holding’e ait olan İzmir Elektrik Fabrikası’nın İzmir’e kazandırılması gerektiğini vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında bu metruk alanı İzmir’e kazandırmak için 35 milyon teklifi verdi. 35 milyon TL o dönem iyi bir paraydı. Ancak Özelleştirme İdaresi çözüm aramak yerine ihaleyi iptal etmeyi seçti. Ben bunu siyasi bir tercih olarak görüyorum. Şimdi Sümer holding kullanılmadığı halde kendisine bir maliyet de yaratan bu elektrik fabrikasını bedelli veya bedelsiz devretmeye hazır. O halde İBB’nin 2019 yılında girdiği ihaleye uyum sağlansın. Ya o dönem teklif edilen 35 milyon TL karşılığında ya da bedelsiz olarak İBB’ye devredilsin” önerisini getirdi.
CHP İzmir Milletvekili Sertel, metruk halde bulunan binanın koruma ve güvenlik hizmeti alımı nedeniyle Sümer Holding’e üç yılda 1 milyon 295 bin TL maliyet de yarattığının altını çizerek, bu yerin Tarihi Havagazı Fabrikası ile birleştirilerek İzmirliler için sosyal donatı alanına dönüştürülmek istendiğini belirtti. Sertel, Sümer Holding’in bedelli veya bedelsiz olarak devretmeye hazır olduğu İzmir Elektrik Fabrikası’nın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini vurguladı.
“KURTULMAK İSTİYORUZ, SEVE SEVE VERİRİZ”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in önerisi üzerine söz alan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilisi, “Özelleştirme İdaresi’nin bir iştiraki olan ADÜAŞ tarafından 2019 yılında İzmir elektrik fabrikasının ihalesi gerçekleşti. İhaleyi 35 milyon TL bedelle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki kazandı. Ancak ihale onaylanamadı. Çünkü 4046 sayılı kanun hükümlerine göre belediyelerin ve belediyelerin yüzde 50’nin üzerinde payı olan iştiraklerinin özelleştirme ihalelerine katılmaları kanunen mümkün değil. Bu ihaleye de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50’den fazla payı olan iştiraki katıldığı için ihaleyi ne yazık ki onaylayamadık. Belediyenin ihaleye katılamayacağını bildiği halde girdiğini düşünüyoruz. İhaleden sonra kontrolleri yapıldıktan sonra uygun olmadığına karar verildi ve ihale iptal edildi.
Biz buradan kurtulmak istiyoruz. Biz burayı mevcut haliyle tekrardan ilana çıkmayı planlarız. Belediye yüzde 50’nin altında payı olduğu bir iştirakle girebilir. Veyahut İzmirli hayırsever iş insanları alabilir. Buranın kamu kuruluşlarına devrine ilişkin bize gelen bir talep yok. Öyle bir talep gelirse Sayın Cumhurbaşkanı’nın makamına da onay için sunarız eğer onlar da uygun görürse biz burayı seve seve devrederiz.” dedi.