TÜRKSAT’ın bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında televizyon kanallarından dolar üzerinden alınan uydu kiralarının Türk Lirası’na çevrilmesi ve fiyatlarda indirime gidilmesi gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in gündeme getirdiği öneriye MHP ve AK Parti Milletvekilleri de destek verdi, özellikle yerel televizyonların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sertel, yerel kanalların güçlükle ayakta durduğunu belirterek, “Uydu kiralarının dolar üzerinden alındığı, en düşük aylık kiranın 80 bin lira olduğu bir dönemde kira bedellerinin ödenebilir bir seviyeye çekilmesi lazım ki yerel televizyonlar yaşayabilsin” dedi.
ÖDENEBİLİR SEVİYEYE ÇEKİLSİN
Dolar kurunun 17 lirayı geçmesiyle birlikte yerel televizyon sahiplerinin uydu kiralarında yeniden artış yaşanacağına ilişkin endişelerinin olduğunu ifade eden Atila Sertel, “Sunuş konuşmanızda uydulardan yayın yapan televizyon sayısının 502, radyo sayısının da 206 olduğunu söylediniz. Hepsinin, bu yerel televizyonlarda özellikle ortak şikâyeti yüksek uydu kiraları. Dolar kurunun 17 liraya geçmesine, temmuz ayında yeniden artış yapılıp yapılmayacağı endişesini yaşıyorlar.
Şu anda 10 liradan hesaplanıyor ama 12 lira olacağı endişesini yaşıyorlar çünkü üç yıl önce 200'ün üzerinde yerel televizyon kuruluşu TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve Kablo TV AŞ'den uydu frekansı kullanarak yayın yapıyordu. Günümüzde uydu ortamında yayın yapabilen yerel televizyon kuruluşu -bu tele alışveriş yapanlar yani bu yayınları yapanları hariç tutuyorum- 35'e düştü. Bir yerel televizyon kuruluşunun yani 3 megavatın 110 bin lira, 2 megavatın 80 bin lira verdiği noktada eğer dolar kurunda bir artış söz konusu olursa zaten ekonomik anlamda darboğazda olan bu yerel televizyon kanallarının, reklam alamayan kanalların TÜRKSAT frekans kira bedelleriyle ilgili yakınmaları ve talepleri ister istemez ortaya çıkıyor ki bu çok önemli. Yani TÜRKSAT verdiği yanıtta bize geçmiş dönemde, her şey dolarla olduğu için, bütün işlemler dolar bazında görüldüğü için ‘Biz bunu Türk lirasına çekemiyoruz ve Türk lirası olarak kiralama yapamıyoruz.’ diyor, gerekçe bu. Ama bunun kira bedellerinin ödenebilir bir seviyeye çekilmesi lazım ki yerel televizyonlar yaşayabilsin.” dedi.
“TL OLARAK ALINSIN”
Uydu kiralarının sabit de olsa dolar bazında değil Türk Lirası olarak alınırsa televizyonların ayakta kalma şansının artacağını vurgulayan Atila Sertel, “Bana göre bu fiyatlar dolar bazında değil, Türk lirası bazında sabitlenerek eğer yapılırsa bu televizyonlar hayatta ve ayakta kalır, yoksa bitecekler yani bu çok önemli. Çünkü yerel medya kuruluşları bulundukları bölgenin sesi oluyor, o bölgede yaşayan halkın sorunlarının sesi oluyor, taleplerini dile getirmede ses oluyor. 90, 100 bin civarında iletişim fakültesi öğrencisi mezun oluyor, 80 bin, 90 bin civarında öğrenci mezun oluyor. Bu çocukların iş olanakları ve iş bulabilmeleri için mutlaka yerel televizyonlara, yerel radyolara büyük gereksinim var. Yerel televizyoncuların sesi olarak size bunu sürekli dile getirdim ve getirmeye devam edeceğim” diye konuştu.
TÜRKSAT GENEL MÜDÜRÜ: SÜBVANSE EDİYORUZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise “Bu konuda bizim ilk altı ayda kur sabitlemeyle ortalamamız, altı aylık ortalama 9,5; ilk altı ay dolar kuru ortalaması 14,5 TL. Burada beş liralık bir marj var bizim şu anda sübvanse ettiğimiz, yerel kanalları ve aslında tüm yayıncıları korumak adına. Çünkü biz bu kur sabitlemeyi bütün TV yayıncılarına uyguluyoruz, sadece yerel kanallara değil. O yüzden burada önemli bir destek verdiğimizi düşünüyoruz, her ne kadar bizim dolar kuruyla ödediğimiz uydu ödemeleri şu anda 17,5’tan faturalandırılıyor olsa da biz yayıncılarımızı önemli bir şekilde koruyoruz. Biz uydu üreticisinden uyduyu alırken ki kredi almıştık, Exim kredisi, İngiltere’den Exim kredisi aldık, onu ödüyoruz, altı ayda bir ödemeleri var. Onun dışında, bütün yer sistemleri yatırımları, yazılım yatırımları, bunların hepsi dolar üzerinden fiyatlandığı için, bizim gider bütçemiz dolar kuruyla fiyatlandığı için, gelir bütçemizi de buna göre dengelememiz gerekiyor ama biz buna rağmen ciddi oranda sübvanse ediyoruz bu rakamları. Her ay gerçekten Yönetim Kurulumuz bu konuda yerel kanalları koruyucu şekilde, dikkatle bu konuyu inceliyor.” dedi.