Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi mağdur edecek vergisiz ithalatı Meclis gündemine taşıdı. Fiyatları düşürmeye yönelik bu adımın kesin ve kalıcı çözüm olmadığını belirten Atila Sertel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya “Tarım ve hayvancılıkta ithalatı artırıcı hatta teşvik edici adımların yanında yerli üreticiyi desteklemeye ve üretim maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atılacak mı” diye sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “AKP iktidarının attığı her adım küçük bir kesimi mutlu ederken toplumun büyük bir kısmını mutsuz ediyor. Tarım ve hayvancılıktaki yıllardan beri süregelen yanlış politikalar hükümeti gümrük vergisiz canlı hayvan ve tarımsal ürünler ithal etmeye yöneltti. Bu adım çözümden ziyade tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticinin sorunlarını daha da büyütecektir. Yerli üreticinin fethedilmesi için Anadolu’nun kapıları yabancılara açılmıştır! Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı gibi Kurban bayramı öncesinde ve buğday hasadının devam ettiği bir dönemde alınan bu karar yerli üreticiyi ciddi şekilde mağdur edecek ve sokağa dökecektir” diye konuştu.
İTHALAT CENNETİ TÜRKİYE
Soru önergesinde AKP iktidarı döneminde tarım ve hayvancılıktaki üretim, ihracat ve ithalat rakamlarının cevabını isteyen Atila Sertel, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir tarım ülkesi iken nasıl oldu da 15 yılda ithalata bağımlı bir ülke haline gelindiğinin açıklanması gerektiğini ifade etti. “Tarım ve hayvancılıkta üretim arttı, ihracat katlandı” diyen AKP iktidarının ithalatta altın çağı yaşattığını ve ülkemizi ithalat cenneti haline getirdiğini ifade eden Sertel, şöyle dedi:
“Bir ay önce çıkarılan ve gümrük vergilerinde ciddi indirime gidilmesini öngören kararname hatalar zincirinin ilk halkası olmuştu. Birkaç gün önce çıkarılan, Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılacak canlı hayvan, et, buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatındaki gümrük vergisini sıfırlayan kararname ise ülkemizdeki ithal ürünlere sonuna kadar kapıyı açmıştır. Yerli üreticinin fethedilmesi için Anadolu’nun kapıları yabancılara açılmıştır! Tarımda üretim için, destekleme için, çiftçi için belirsizlikler sürerken, ithalatta çok planlı, programlı bir politika uygulanıyor. İthalata yönelik atılan bu adımlar ‘yerli üreticiye hayvancılığı bırak, tarlanı sat, ne yaparsan yap’ demekten başka bir şey değildir. Alınan bu kararlar halka fiyatlar düşecek diye ‘name’ yapmaktan, yerli üreticiyi de bitirmekten öte değildir. Şayet AKP iktidarı tarım ve hayvancılıkta üretimi artırdık, ihracatı katladık söyleminin arkasında ise verdiğimiz soru önergesine bir an önce cevap vererek ithalat, ihracat ve üretim rakamlarını kamuoyuna açıklamalıdır ki halkımız gerçekleri görsün, üreticinin sesini duysun.”