Akdeniz'in balık verimliliğini değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’de su sıcaklığının artmasına bağlı olarak balıkların aktivitesinin arttığını söyledi. Akdeniz’in kıyılarındaki balık verimliğini de su altı kamerası ile görüntüleyen Gökoğlu, öğrencilerin çok sayıda melanurya, sargoz, kupes gibi balıkları beslediklerini söyledi.
Kıyılarda çok miktarda balık yavrusu olduğunun altını çizen Gökoğlu, şöyle konuştu; “Biz zaman zaman öğrencilerimiz ile tavuk eti ya da dondurulmuş hamsi götürerek besleme yapıyoruz. Bir anda her yer balık oluyor. Zaten bizi bekliyor oluyorlar. Verdiğimiz zaman keyif alıyoruz. Biz verirken balık elimize vuruyor. Onlar da keyif alıyor. Tarım Bakanlığının aldığı bir karar var. 2 sirküler öncesine kadar akya balıklarının üreme döneminde avcılığı serbestti. Son çıkan iki sirkülerde yasaklandı. Bunun meyvelerini görmeye başladık. Şu anda çok miktarda akya yavrusu görüyoruz. Bulut gibi etrafımızda dönüyorlar.”
68 tane istilacı balık türü tespit edildi
Akdeniz’de balık verimliliği açısından genel anlamda bir azalma olduğunu sözlerine ekleyen Gökoğlu, “Azalan türler yerine Kızıldeniz’den gelen göçmenlerin arttığını görüyoruz. Yerli türlerde azalma var, istilacı balık türlerinde artış var. Şu ana kadar 68 tane tür tespit ettik, Atlantik türlerini de eklersen 70 tane diyebiliriz. Şu anda Antalya Körfezi'nde su sıcaklığı 32 derece, bu artış işgalci türlerin daha yukarı gitmesine neden oluyor. Marmara Denizi'ne giren türler de var. Şu anda Karadeniz açısından bir tehdit yok. Orada tür azdır ama popülasyon çok fazladır. Akdeniz, tür çeşitliliği en fazla ama popülasyon açısından en az denizimiz” diye konuştu.