Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve mülteci krizinin aşılması amacıyla yürütülen görüşmelerde beş faslından biri konusunda yeni bir teklif hazırlandı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesi çerçevesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin sonucunda yeni bir teklif hazırladı. Hazırlanan teklif 28 ülkenin liderine sunuldu. AB'den bir yetkilinin verdiği bilgi doğrultusunda, üyelik müzakerelerinin yeniden işlerlik kazanmasının sağlanması amacıyla Türkiye'ye sunulan 33 numaralı "Mali ve Bütçesel Hükümler" fasıl, Hollanda'nın Haziran sonunda sona erecek Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında açılacak.
Teklifle beraber Yunan Adaları'na geçmeyi başarabilen mültecilerin, kaçak göç ile mücadele esasına dayalı olarak Türkiye'ye gönderileceği tarih de belli oldu. Yunan Adaları'ndaki mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesi, 20 Mart'tan sonra yasal sürecin işletilmesiyle bir başlayacak. Mültecilerin geri gönderileceği tarihin kesinleşmesinin ardından, Avrupa Birliği'nin Suriyeli Mülteciler için yapacağı 3 milyar Euro'luk yardımın yapılması da hızlandırılacak. Gönderilecek paranın nerelerde harcanacağı da projelendirilerek 1 hafta içerisinde belli olacak.
Juha Sipila: Türkiye anlaşması onaylandı
Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılan ilk anlaşmanın ardından, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila Twitter'dan anlaşmanın onaylandığını duyurdu. Fin Başbakan, Twitter'da Türkiye anlaşması onaylandı tweetini attı.
Öte yandan AB Konsey Başkanı Donald Tusk 30 Haziran'a kadar 33 faslın açılmasını önderdi. Tusk geçtiğimiz günlerde anlaşmaya varılamayacağını düşündüğünü dile getirmiş, liderin mülteci sorunu karşısında finansal ve siyasal bir çözüm bulacağı konusunda pek umutlu konuşmamıştı.