Türkiye’nin girişimiyle Rusya ve Ukrayna savaşında dünyayı etkileyecek olan gıda krizi Karadeniz Tahıl Anlaşmasıyla aşılmıştı.
Rusya ve Ukrayna’da savaş halinin bir kenarında Türkiye’de kurulan ortak denetim organizasyonuyla tahılın Avrupa’ya ve oradan da az gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların gıda ihtiyaçları için giderilmeye çalışıldı.
Savaş devam ederken ne Rusya tarafında, ne de Ukrayna tarafına neyi, neden yapıyorsunuz diye kimsenin sorma hakkı yok.
Rusya’nın saldıran, Ukrayna’nın savunan taraf olması bu sorunun sorulması şeklini de değiştirmiyor.
Her iki ülke de, kendi çıkarları doğrultusunda savaşıyor ve savaşı kazanmak istiyor.
Adı üstünde bu savaş!
Peki, bu savaşın içinde olmayıp, dışından var gücüyle destekleyen Amerika ve Avrupa Devletleri’nin savaştaki rolü ise hiç kimse tarafından inkâr edilmiyor.
Amerikalı veya Avrupa Ülkelerinin askerleri savaş cephesinde olmasa bile ki bunun doğruluğu da net değil, Ukrayna’ya destekleriyle savaşı körükleyen, Ukrayna’nın kazanması, Rusya’nın kaybetmesine oynayan bir rolü var.
Devam etmesi halinde Avrupa Ülkeleri’ni bu kışın daha da çok etkileyecek savaşın tarafı olmadığını iddia etse de Avrupa Ülkelerinde yaşayan herkes, ekonomik olarak savaşın faturasını ödüyor.
Tıpkı Türkiye gibi!
Çarkın bir dişli kırıksa çarkın çalışmaması, çalışsa bile güçlü çalışmaması gibi.
Rusya yeni tahıl anlaşmasından yana olmadığını belirtmesiyle Avrupa Ülkelerini içinde olduğu Avrupa Birliği sert açıklama yaparak, bunun ahlaksızca ve adil olmadığını söyledi.
Avrupa Birliği ülkeleri Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı dijital ortamda bilgisayarda oynana bir oyun olarak görmekten, ram yükleyerek oyunu kazanmak için üç kazandığını sanmaya devam ediyor.
Avrupa Birliği’nin tahıl anlaşmasını dünyada özellikle ihtiyaç sahibi ülkelerde yaşayan insanların aç kalacağı yönünde açıklaması ve savaşa rağmen tahıl anlaşmasını devam etmesi gerektiğini savunması ise oldukça garip.
Bu talebin saldıran tarafta olsa savaşın içinde olan, her gün yüzlerce askerini şehit veren, ülkesinde savaş ekonomisi, psikolojisi ve politikası uygulayan Rusya’nın umunda olduğunu hiç sanmıyorum.
Tahıl anlaşmasını uzatmak istemeyen savaşan Rusya eminim şöyle düşünüyordur, ‘Madem AB ihtiyaç sahibi ülkelerin gıda ihtiyacını düşünüyor, onlara tahıl verip, ekmek vermek, yedirmek yerine, onlara yedikleri etlerden, sebzelerden, meyvelerden, jambonlu sosislerden vs göndersin.’
Sen NATO sınırlarını güvenlik gerekçesiyle genişletip ve hatta şartlar oluştuğunda Ukrayna’nın da üyeliğinin alınacağını söyleyip, ‘Kimin üye olup olmayacağının kararını Rusya veremez’ desen Rusya da, karar vereceği konularda ‘Nasıl karar vereceğimi sana soracak değilim’ der.
Rusya bugün Ukrayna’da hak iddia ederek savaşıyor. Avrupa Ülkeleri’nde ekonomik düzen her anlamda daha da bozulursa Rusya’nın Avrupa Ülkelerinde başlayacak iç savaşlarında ateşleyicisi olabilir.
Avrupalı, ekonomik sıkıntıları bir yere kadar savaşa bağlar, bir yerden sonra bu savaşın neden bu kadar desteklenip, hayatının zorlaştırıldığını da sormaya başlar.
Hatta ülke içlerinde bu sorunun cevabını alamazsa, Rusya’ya karşı ülkelerinin direk savaşa girmesini ve bu durumu düzeltmesini dahi isteyebilir.
Avrupa Birliği bu savaşı, Ukrayna için değil, Rusya için değil kendisi için bir an önce barışla bitirmek zorunda.
Aklı da ben vermiş gibi olayım!