Bebeğinizi uykuya sorunsuz bir şekilde alıştırmak için, onu ayağınızda sallamamalı ve yatağına yatırarak uyumasını beklemelisiniz. Uzmanlar, genellikle 1.5-2 yaşından sonra bebeğin kendi odasına geçirilmesinin faydalı olduğunu söylüyor.
Bebekleri uykuya alıştırma süreci, birçok anne için zorlayıcı olabilir. Bebeğin, doğumundan itibaren beşiğiyle annebabasının odasında kalması gerekiyor. Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, bu süreçte ebeveynlerin bebeklerini nasıl uyutması gerektiği konusunda önerilerde bulundu: Bebeğe uyku alışkanlığı kazandırmak için genelde iki yol seçilir; ya bebeğin eve geldiği gün itibariyle odası ve yatağı ayrılır ya da belli bir yaşa kadar beklenir ve daha sonra ayrılır. Bana göre iki seçenek de doğru. Dikkat edilmesi gereken şey; ikinci seçenekte oda ayırma yaşının çok ileriye taşınmaması. Genelde 1.5-2 yaşından itibaren bebeğin odasının ayrılması uygundur. Bu yaşa kadar bebek, beşiğiyle anne-babasının odasında kalır ve zamanla kendi odasına geçişi sağlanır.
RİTÜELLER YARATIN
Bebeği uyutmadan önce mutlaka ritüeller yaratın. Bu ritüel; ninni, melodi ya da hafif sallamalar olabilir. Çocuklar ritüellere bayılır ve kendilerini müthiş güvende hissederler. Bu tekrarlar onun kendini güvende hissetmesini sağlar. Ne yumuşak ne sert bir yatak, ne soğuk ne sıcak bir ortam, ne sıkı ne de çok fazla ince giydirmemeye dikkat etmeli. Ayakta sallama ile uykuya geçişten olabildiğince kaçınılmalı. Yatağına yatırılarak bebeğin uyuması beklenmeli. Gün içindeki uyanık kalma süresini uzun tutarak uyuma süresini daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Çocuklar 2 yaşından itibaren kabus görmeye başlayabilir. Bu genelde vahşi bir hayvan ya da korkutucu bir çizgi film kahramanı olabilir. Gerçek ve hayali karıştıran çocuk gördüklerini gerçek sanıp korkuya kapılır. O sırada üzerine gidilmemeli, sarılıp sırtını okşayarak sakinleştirilmelidir. Sonra rüyanın beynimizin bir oyunu olduğu ve gerçek olmadığı anlatılır. Ancak çocukların gerçekle rüyayı ayırmaları 4 yaşlarını bulabilir. Panik yapıp çocuk ürkütülmemelidir.
BİR ŞEYLERE SARILMASI NORMAL
Uyku sırasında çocuğun bir şeye sarılması normaldir. Bu sayede çocuk kendisini güvende hisseder ve uykuya geçişi kolay olur. Bunun bir sakıncası yoktur.
Sabah