Nasır, ayak ağrısı, düz tabanlık gibi sorunlardan dolayı ayak ağrısı ve buna bağlı yorgunluk yaşayan kişilerin, ayak check-up’yı yaptırarak sorunlarından kurtulabileceğini belirten Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, “Ayak check-up’ında fizyoterapistler eşliğinde ayağın basınç noktaları haritalanıyor. Doğru yürüyüp yürümediği, omurgalardan gelen kuvvetin ayaklarına doğru şekilde ulaşıp ulaşmadığı tespit ediliyor. Ondan sonra yanlışlıklar var ise uygun tabanlıklarla bunları tedavi etme yoluna gidiyoruz. Çünkü, örneğin nasırları sadece tedavi ederek yok edemiyoruz. Sorunu ortadan kaldırmak lazım ya da ayak checkup’dan sonra doğru tabanlıkla sorunun düzeltilmesi lazım” dedi.
Sağlıklı bireyler de yaptırmalı
Ayak check-up’ını yalnızca sorun yaşayanların değil, sağlıklı bireylerinde kontrol amaçlı yaptırabileceğini belirten Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, özellikle gebelik döneminde ortaya çıkan problemlerde uygulamanın başarılı sonuçlar verdiğini ifade etti. Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, “Gebelik, her ne kadar fizyolojik bir durum olsa da vücut statiğini bozan bir durumdur. O nedenle mutlaka gebelerin yaptırmasını tavsiye ediyoruz. Ayak check-up’ı yaptıran gebeler zamanla bacak ağrılarından, bel ağrılarından korunmuş olacaklar. Bunun dışında kilo almış olanlar, obezler ve çok çabuk ayakkabı eskitenlerin de uygulamayı yaptırması lazım. Bunları yaptırdıkları zaman ağrısız bir yaşama süreceklerdir” diye konuştu.
Bir tür sağlık taraması
Ayak check-up’ı uygulamasının bir nevi sağlık taraması yerine geçtiğini de kaydeden Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, uygulamanın hazırlıkları ile birlikte en fazla yarım saat sürdüğünü, tabanlık ihtiyacı olan hastalar için de, yine en fazla 15 gün içinde tabanlıkların hazırlanıp kendilerine teslim edildiğini sözlerine ekledi.