Birçok bilim insanı 21.yy'da bitkisel yağların yerine tereyağının tercih edilmesini önerdi.
Daha önce tereyağının zararlı olduğu söylenerek (soya, ayçiçek, palmiye, mısır özü) gibi bitkisel yağda bir furya başlatıldığı ifade edildi.
Zeytinyağı da aynı kategoride fakat daha pahalı olduğu için restoranlarda bitkisel yağlar tercih edildi.
Bitkisel yağın kullanımı daha kolay ve hemen yanmıyor.
Günümüzde de bu durum devam ediyor.
Amerikalı beslenme uzmanı Dr. Catherine Shanahan, bitkisel yağları yemenin sağlık için pahalıya patlayacağını söylüyor.
Shanahan, bitkisel yağların yorgun hissetmeye yol açtığını, migrene neden olduğunu, uzun vadede ise Alzheimer veya demansı tetiklediğini belirtti.
Bunun nedeninin ise bitkisel yağda bulunan oksidatifin strese yol açarak, beyinde plak oluşmasını sağlayıp beyin zarlarına zarar vermesi olduğunu ifade etti.
Alzheimer hastaları üzerinde bir araştırma yapıldı. Doktorlar hastaların beyninin bir bölümünden biyopsi alarak o plağın oluştuğunu tespit etti.
Dr. Shanahan, şimdiye kadar bitkisel yağlı yemekler yenilse de bu zarardan geri dönmek için çok geç olmadığını söylüyor.
Shanahan, sadece 7 günde bitkisel yağ yemeyerek, onun yerine zeytinyağı, fıstık yağı ya da hindistan cevizi yağını yemeyi önerdi.
Shanahan, böylece kendinizi daha enerjik hissedeceğinizi söyledi.
Shanahan, bir süredir gündemde olan Palm yağınan değindi. Nutella üreticisinin kanserojen içeren palm yağını çok az kullandığını belirten sözleri üzerine, Shanahan, riski azaltacağını fakat yok etmeyeceğini söyledi.
Dr. Shanahan, şirketlerin bu yağları çok kullandığını çünkü ürünlerin raf ömrünü uzattığını, bunların da anti mikrobiyal faydaları olduğunu ifade etti.