AYŞE AYGEN AVCI İLE TİYATRO ÜZERİNE

“ İNSANLARA EVDE FİLM YADA DİZİ İZLEMEK DAHA CAZİP GELİYOR “

Bir evvelki yazımda; Masal kahramanlarından esinlenerek ,  adı gibi birbirinden renkli çocuk oyunlarının yer  aldığı Renk Tiyatrosu ’ nun , Ekim ayı itibari ile minik izleyicilerine perdelerini açtığından az da olsa bahsetmiş idim.

Bu sebepten; sadece çocukların değil.. içindeki çocuğu koruyan tüm anne ve babalar için de; evlatları ile birlikte kaliteli vakit geçirmenin önemli olacağını düşündüğümden; Renk Tiyatrosunun başarılı yönetmeni  Sevgili Ayşe Aygen Avcı ile sizleri daha detaylı  bilgilendirmek adına keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Anlattığına göre ; önümüzdeki dönemlerde yarının büyüklerine, kendilerini bu alanda geliştirebilecekleri sürpriz fırsatlar tanıyacaklar ama öncesinde “ Ayşe Aygen Avcı “ kimdir ? Kendisinden dinleyelim. 

“1985 İzmir doğumluyum.2003 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi / Sahne Sanatları / Oyunculuk bölümünü kazandım.2007 ‘de mezun oldum.4 sene kadar İzmir Devlet Tiyatrosu’nda yer aldım. Bunun yanı sıra ; birçok özel tiyatroda hem oyuncu hem de yönetmen olarak çalıştım . Bir ara İstanbul’da çocuk tiyatrosu kurdum ama İzmir aşkım ağır geldiğinden dolayı ; tiyatromu arkadaşıma bırakıp yeniden Güzel İzmir ‘ ime kesin dönüş yaptım. Bu arada da dizi, sinema , ayrıyetten bir dönem TRT ‘de ki bir program içerisinde sunuculuk görevim oldu . Sonrasında ise ; tesadüfen  Renk Tiyatrosu  ile yollarımız kesişti. O günden beri de yönetmen olarak görevime halen devam ediyorum.”

-Renk Tiyatrosu nasıl , ne zaman kuruldu ? 

“Renk tiyatrosu aslında daha önceden olan bir oluşumun parçası..Kurucumuz Alper Öncü..Daha evvelden kurulmuş olan , bahsetmiş olduğum tiyatro ekibinin tamamen profesyonel oyuncularından oluşan kadrosunun yenilenmesi ile bende tesadüfi bir şekilde o dönem kendisi ile tanışma fırsatı buldum.. ve o günden bu yana ; Bu sene itibari ile diyim..büyük bir profesyonellikle ve de titizlikle oyunlarımızı hazırlayıp , izleyicilerimizin beğenisine sunuyoruz…”

Sence günümüz tiyatrosuna insanların bakış açısı nasıl ? Hakettiği değeri görüyor mu ? 
 
       “ Maalesef diyorum. Nedeni de şu : İnsanların çoğu anca geçim derdinde olduğu için arzu etseler dahi ; sanata , tiyatroya , resime , müziğe ya hiç para ayıramıyorlar ya da ayırsalar da aile kalabalık ise ; pahalı buluyorlar.Dolayısı ile bunun yerine evde film ya da dizi izlemek daha cazip geliyor.”
    
Tiyatro sevgisini insanlara kazandırmak adına sence nasıl bir öneri sunulabilir ? 

“ Mesela ; Belediyeler ile bir araya gelinip ücretsiz etkinlikler yapılabilir.. Sadece merkezi yerlerde oyunlar sergilenmektense , İzmir ‘in farklı farklı ilçelerine oyuncular , ekipler gönderilebilir.. Belli bir yaşa gelip de hala tiyatronun ne olduğunu  doğru düzgün bilmeyen insanlar var.. Bu şekilde tiyatro sevgisi insanlarımıza aşılanabilir.. “

Çocuklara tiyatro sevgisini aileler nasıl aşılamalı ? 

“ Anne ve baba tiyatroyu seviyorsa ; meraklıysa , eğitimli ise ; çocuk da aynışekilde onları kendisine model alarak büyüyor. Mesela ; kendi ailemden örnek verecek olursam ....Annem öğretmen.. Çok küçük yaşlarda bizi tiyatroya götürmeye başladı... Bu sebepten de bendeki tiyatro aşkı başlamış oldu.. “

Peki tiyatronuzda minik yeteneklere sunulan fırsatlar neler ? 

“ Önümüzdeki sene itibari ile inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Ama şunu söyleyebilirim ki ; şimdiden proje olarak güzel süprizler düşünmeye başladık. Hatta onlara sadece oyuncu olarak değil ,  yönetmen yada yazar olarak da oyun içerisinde yer vermeyi düşünüyoruz.”

Renk Tiyatrosu olarak sosyal projelerde yer almayı düşünüyor musunuz ? 

“Henüz başlamadık ama illa ki sosyal projelerin birinde de olsa yer almayı isteriz.. Ve bence tüm tiyatroların da , bu tarz projelerde hem yer alması hem de destek  vermesi gerekli diye düşünüyorum … “

Bilgi ve takip için ; okuyucularımız sizlere hangi sosyal hesaplardan ulaşabilir ? 

“ FACEBOOK / INSTAGRAM : RENK TİYATROSU “

“ Telefon ile ulaşmak isterlerse ; sayfalarımızın iletişim bölümünde numaralarımız mevcut.  Ayrıyetten  Alsancak Gazi Orta Okulu’nda her hafta sonu , öğlen 12.30 itibari ile çocuk tiyatrosu oyunlarımız başlıyor. Bizlerle buradan yüzyüze iletişime geçebilirler.”


NiL DENiZ 
FACEBOOK    : NİL DENİZ
INSTAGRAM : nildenizofficial
TWITTER       : nildnzofficial

RÖPORTAJ SAÇ TASARIM : MAVİŞEHIR PARK YAŞAM SAN KUAFÖR 
    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri