Bağımlılıkla Mücadele İçin Neler Yapabiliriz?

Mehmet Şah Çelik

Ülkemizde son yıllarda yasaklı madde kullanımı artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bağımlılık araştırmalarına göre 15-24 yaş grubunun yaşadığı kazalar, intihar olayları ve cinayete bağlı ölümlerin dörtte üçünün sebebinin çeşitli bağımlılıklar olduğunu belirtti. Bağımlıkla mücadelenin önemi her geçen gün artarken bizde bu amaçla bir araya gelmiş Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Federasyonu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi almak için federasyon yetkililerinden Bayram İmre ile konuştuk.

Merhabalar öncelikle sizi tanımayanlar için federasyonunuz hakkında kısa bilgi verir misiniz

Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Federasyonumuz 2020 yılında toplumsal değerleri koruma kapsamında faaliyetlerine başlamıştır. Federasyonun kurucu ve başkanı Erdal Karadağ’dır. Federasyonumuzun kurulmasında özellikle madde kullanımında Türkiye genelinde ilk sırada yer alan İstanbul Maltepe ilçesi olması ve federasyon başkanımızın doğup büyüdüğü yer olması nedeniyle insanlık görevi olarak çalışmalarımızı başlattık. Daha önce yaptığımız sivil toplum çalışmalarımız, bilgi ve tecrübelerimizle bir üst yapı olarak federasyon kurma gereği duyduk. Onlarca derneğin üyesi olduğu federasyonumuza bu konuda duyarlı olan dernekleri üye olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Federasyonun amaçları nelerdir?

Federasyonumuzun kuruluş amacı; dünyada ve Türkiye’de ciddi bir tehlike haline gelen madde ve teknolojik bağımlıkla ilgili önleyici ve rehabilite noktasında insan sağlığına ve insan onuruna yakışır şekilde hizmet vermek amacıyla kurulmuş olan federasyonumuz bağımlılıkla mücadele etmek üzere toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirip; toplumun bağımlılıkla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunarak, muhtaç insanlara yardım etmektir.

Çalışma alanlarınız nelerdir? Ne tür faaliyetler yürütmektesiniz?

Çalışma alanımız insan sağlığına yönelik olarak bağımlılığın her türlü zararlı etkilerine karşı sportif, kültürel ve eğitim alanlarında toplumsal ve gönüllü çalışmalar yürütmekteyiz. İstanbul’da Maltepe ve Esenler ilçelerinde Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan spor salonlarımızda ücretsiz olarak spor eğitimleri, halk oyunları, tiyatro eğitimleri vermekteyiz. Ayrıca yabancı dil, satranç ve okul derslerine yönelik öğrenci ve gençlerimize ücretsiz hizmetler sunmaktayız. Bu kapsamda aileler ve üyelerimizin bilinçlenmelerine yönelik konferans, seminer, spor organizasyonları, gezi programları, ev ziyaretleri yapmaktayız. Ayrıca sosyal yardımlaşma noktasında durumu olmayan öğrenci ve ailelerine ayni destekler vermekteyiz.

Federasyonumuza bağımlılıkla ilgili başvuruda bulunan insanlarımıza gönüllü psikologlarımız aracılığıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Tedavi talep eden aileler içinde resmi kuruluşlarla iletişime geçip randevu sürecini hızlandırarak hastaların yatışları için aracılık hizmeti vermekteyiz. Ayrıca maddi durumu olmayan ailelerin devlet imkanlarından ücretsiz yararlanmalarını sağlamaktayız. Tedavi sürecinden sonra bağımlı olan insanlarımızı sportif ve kültürel faaliyetlere katılmalarını sağlayarak takiplerini yapmaktayız.

Toplumu bilgilendirmek kamuoyu oluşturmak adına gazete ve dergi yayınız hakkında bilgi verir misiniz?

Bağımlıkla mücadele kapsamında insanlarımızın bilgilendirilmesi ve bu sessiz tehlikeye karşı kamuoyu oluşturmak adına Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Gazetesi ve Dergisi’ni kendi imkanlarımızla üç aylık olarak çıkarmaktayız. Amacımız ilerleyen süreçte bu işi daha profesyonel hale getirip toplumsal fayda sağlamaktır. Ayrıca federasyon olarak Türkiye genelinde yaptığımız ve yapmayı planladığımız bütün çalışmaları yayın organlarımız vasıtasıyla insanlarımıza duyurmak istemekteyiz.

Ulusal ve Uluslararası düzeyde temsilcikleriniz var mıdır?

Türkiye genelinde İstanbul merkezli olarak yürüttüğümüz federasyon faaliyetlerimiz Kocaeli, İzmir, Bartın, Denizli, Hatay, Adıyaman, Mersin, Adana, Manisa, Samsun illerimiz başta olmak üzere çeşitli illerimizde temsilciliklerimiz aracılığıyla yürütülmektedir.

Türkiye genelinde tüm illerimizin temsilcilik çalışmalarını en kısa zamanda tamamlama gayreti içerisindeyiz. Uluslararası statüde K.K.T.C. temsilciliğimiz bulunmaktadır. İlerleyen süreçte Azerbaycan, Özbekistan, İran, Gürcistan, Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk vb. ülkelerde temsilciliklerimizi oluşturmayı planlıyoruz. Gerekli şartlar ve imkanlar oluşması durumunda uzun vadede hedefimiz UNICEF gibi marka olmaktır.

Kısa vadede yapmayı planladığınız hedefler nelerdir?

İstanbul Esenler, Maltepe ve Kocaeli Gebze ilçelerimizde bulunan temsilciliklerimiz mahalle muhtarları ve okul idarecileri ile yetkili makamların bilgisi dahilinde öğrencileri ve velileri bilgilendirmek amacıyla okullarda ve mahallelerde seminerler, sportif ve kültürel etkinlikler düzenlemek amacındadır.

Bu çalışmalarımızı tamamladıktan sonra diğer illerdeki temsilciklerimizle de aynı çalışmaları uygulamayı planlıyoruz.

Faaliyet alanlarımızın bulunduğu yerlerdeki tüm kurum yöneticilerimiz ve STK’ları; ziyaret edip ortak çalışma ortamları oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bağımlıkla mücadelede stk ve resmi kurumların koordineli ve ortak çalışmalarını önemsemekteyiz. Bu kapsamda çalışmalar içerisindeyiz. İmkânlarımızın oluşması durumunda bağımlıkla mücadele noktasında yapmayı planladığımız çok sayıda projelerimiz mevcuttur.

Spor kulüplerimizde ücretsiz olarak verdiğimiz eğitimler kapsamında bağımlı olup spor sayesinde hayata bağlanan çok sayıda gencimiz olmuştur. Ayrıca yetişen bir kısım sporcularımız şampiyonlarda dereceler elde etmişlerdir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.