İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Akyüz, “İnflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisinde beslenme planlaması büyük yer tutuyor. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdalardan, çiğ sebze ve meyvelerden kaçınılması; darlığı olan hastaların posalı gıdalar (yaş hurma, petek bal gibi) tüketmemesi hastalık yönetiminde yararlıdır.” dedi. Ayrıca, hastaların internette gördüğü her türlü bilgiye güvenmemelerini vurgulayan Prof. Dr. Filiz Akyüz, diyet değişikliği gibi durumlarda bile mutlaka tedavisini takip eden gastroenteroloji uzmanına danışmanın önemine değindi.
“Pandemi döneminde kontrollerinizi aksatmayın”
Özellikle pandemi döneminde doktor kontrollerinin aksatılmaması ve düzenli kontrollerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Filiz Akyüz şu bilgileri verdi: “İBH belirtileri gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları ve sonrasında tedavi süreçlerini aksatmamaları gerekmektedir. Hekimlerinin uygun gördüğü tedavileri, uygun sürede ve dozda almaları, kendi kararlarıyla tedaviye ara vermemeleri ve belirtilen tarihlerde kontrollerini aksatmamaları kendi sağlıkları açısından çok önemlidir.”