Yapılması gereken ilk adım, bağlantılarınızı şifrelemek. Hassas verilerle çalışıyorsanız, bunu kesinlikle yapmalısınız. Bağlantınızı şifrelemek, trafiğinizin gözlemlenmesinin önüne geçer.
Bunu VPN kullanarak gerçekleştirmek kolay bir yöntem. VPN hizmetlerinden yararlanarak, bilgisayarınızdan gönderdiğiniz verileri şifrelemiş olursunuz. Böylelikle HTTP gibi şifrelenmemiş veri paketleri de korunmuş olur.
Tüm bunların yanında VPN kullanmanın en iyi yanı da herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymaması. Gizlilik ayarlardı ve şifreleme gibi zaman gerektiren işlemlerden kurtulmuş olursunuz.
VPN sayesinde verilerinizin ne olacağını düşünmeden, halka açık bağları da kullanabilirsiniz. Çünkü VPN zaten sizin verilerinizi şifreliyor ve koruyor. Bu nedenle, birisi kablosuz ağ üstünden veri trafiğini analiz ediyorsa sizin verilerinize ulaşamaz.
Hangi VPN servisini kullanacağınızı bilmiyorsanız, sizin için güvenli olan seçeneklerden biri olan NordVPN‘i tavsiye edebiliriz. NordVPN’i tavsiye etmemizin en büyük nedeni, bağlandığınız an itibariyle tüm verilerinizi çift şifreleme ile koruması. Böylelikle verileriniz normal VPN servislerine göre daha güçlü bir biçimde korunmuş olacak.
NordVPN, MAC, iOS, Android, Windows ve diğer platformlar için kullanılabilir durumda. Ayrıca, NordVPN’in 1 yıllık yüzde 65 oranındaki yaz sonu indirimine buradan ulaşabilirsiniz.
Modeminizi dış tehlikelerden koruyun
Sıra geldi modem kısmına… Ev ağının hayati parçalardan olan modemler, tüm cihazlarımıza internet dağıtıyor. Doğal olarak modemlerin de güvenli bir şekilde kalması gerekiyor.
Kötü niyetli kişiler modeminize ulaşır ve kontrolü ele alırsa, modeme bağlanan tüm cihazların içine sızabilir. Bu noktada, evdeki ağa bağlanan tüm kullanıcıların verileri çalınabilir. Bu nedenle modeminizi de hassas bir şekilde korumanız gerekiyor.
Modeminizi korumak için modeme ayarlarınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Wi-Fi şifrenizi düzenli aralıklarla kontrol edin. Yeni modemler güçlü ve karmaşık şifreler kullanır. Fakat kullandığınız modem eskiyse, şifrenizin yeteri kadar güçlü olup olmadığını kontrol edin ve yetersiz kalıyorsa başka bir şifre hazırlayın.
Modem arayüzünde oturum açmak için kullandığınız şifreyi de iki kez kontrol edin. Modemler internet tarayıcınızdaki IP‘ye erişerek bulabileceğiniz bir yönetim kontrol paneline sahiptir. Yönetici paneli şifrenizin bir saldırıya dayanacak kadar güçlü olduğundan emin olun. Kullanıcı adı ve şifrenizin her ikisi de “admin” olarak ayarlanmışsa, bir bilgisayar korsanı savunmanızı kolayca kırabilir ve ağınızla ulaşabilir.
Zararlı yazılımlardan uzak durmak için antivirüs programınızı güncel tutun
Günümüzde çok farklı casuslar olduğu için, sadece evinizin penceresini gözetlemek değil, bilgisayarınızdaki ve ağınızdaki tüm verileri de kontrol edebiliyorlar. Bu durum teknolojinin getirdiği kötü şeylerden biri olsa da, siz yeteri kadar dikkatli davranırsanız, casuslardan uzak kalabilirsiniz. Meraklı gözlerden korunmak için, antivirüs kullanabilirsiniz. Bu sayede hassas bilgilerinizi ve kimliklerinizi çalmak isteyenlere karşı sağlam bir duvar inşa edebilirsiniz.
Akıllı cihazlarınızı minimum seviyede kullanın
Akıllı cihazları evinizde sıklıkla kullanıyorsanız, güvenlik tehdidi yaşayabilirsiniz. Çünkü, akıllı cihazlar bilgisayar korsanlarının kolaylıkla hedef alabildiği ürünler olarak biliniyor. Hiçbir akıllı teknoloji kusursuz olmadığı için, bilgisayar korsanlarının bu cihazlar üstünden ağınıza sızmaya çalışması muhtemel senaryolardan biri.
Evinizde çok fazla akıllı cihaz çalıştırıyorsanız, güvenlik önlemi olarak onlara farklı bir ağ yaratın ve kişiler verilerinizi onlardan ayrı bir yerde tutun. Bu sayede bilgisayar korsanları akıllı cihazları kullanarak ağınıza sızsa bile, kişisel verilerinize ulaşamaz.
Bilgisayarınızı ve donanımlarınızı fiziksel olarak güvene alın
Bilgisayarınız dijital olarak güvenli olsa bile, fiziksel olarak da korumak gerekiyor. Bilgisayar hırsızlığı, hem para hem de veri kaybı olarak kötü bir senaryo olacaktır.
Dizüstü bilgisayarlar, kapak kilitlerinden GPS izlemeye kadar birçok güvenlik seçeneğine sahiptir. Peki, masaüstü bilgisayarlarınız ne olacak? Onlar için de kilitli kasalar veya kilit sistemleri düşünebilirsiniz. Ya da bir alarm sistemi takabilirsiniz. Gizli çalışan web kameralarıyla hırsızları kaydedebilirsiniz.
Düzenli olarak hassas verilerinizin yedeğini alın
Bilgisayarınız çalındığı takdirde yenisini alabilirsiniz, ancak içindeki verileri geri getiremezsiniz. Bu nedenle düzenli bir şekilde, içindeki verilerin yedeğini almalısınız.
Yedeklemeyi yaparken, flash bellek ya da benzeri cihazları kullanabilirsiniz. Flash bellekler bilgisayar korsanlarının verilerinize erişmesini engellese de, bulut depolama yöntemleri, verilerinizin daha uzun ömürlü saklanmasını sağlar.
Hassas fiziksel ve dijital verilerinizi doğru şekilde yok edin
Hassas bilgilerle işiniz bittiği zaman, onları yok etmeniz gerekebilir. Fiziksel ya da dijital olmaları pek fark etmiyor. Doğru şekilde yok etmezseniz ve kalıntılar kalırsa, verileriniz dışarı sızabilir.
Fiziksel belgelerinizi kayıt öğütücüsü ile yok edebilirsiniz. Dijital belgeler için ise maalesef yalnızca silmek yetmiyor. Tam olarak verileri yok etmek için PC’lerde bulunan “dosya öğütücü”leri kullanabilirsiniz. Bu uygulamalardan birini kullanarak sildiğiniz zaman, veriler sonsuza kadar silinir.