Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB) arasındaki protokol, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katıldığı törenle imzalandı. Törende konuşan Bakan Kacır, Bakanlık olarak son yıllarda önemli adımlar attıklarını belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) iş birliğinde Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu'nu kurduklarını hatırlatan Kacır, "Bu platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirerek, öncelikli dört sektörde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara 2030'a kadar 5 milyar avro finansman sağlayacağız" ifadesini kullandı.
"'TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ' İLE SANAYİMİZİN YEŞİL DÖNÜŞÜMDE TEKNOLOJİ VE KAPASİTE GELİŞTİRME SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK ADIMLAR ATIYORUZ"
Bakan Kacır, Dünya Bankası iş birliğiyle önemli programlar devreye aldıklarının altını çizerek, "Dünya Bankası finansmanlı, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm projeleri için OSB'lerimize 250 milyon avroluk finansman temin ettik. Sürdürdüğümüz proje kapsamında bu yıl OSB'lerimizin 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisi, yenilenebilir enerji gibi yeşil altyapı yatırımlarını destekleyeceğiz. Dünya Bankası iş birliğinde yürüttüğümüz 450 milyon dolar bütçeye sahip diğer bir program olan 'Türkiye Yeşil Sanayi Projesi' ile sanayimizin yeşil dönüşümde teknoloji ve kapasite geliştirme sürecini hızlandıracak adımlar atıyoruz" şeklinde konuştu.
"YEŞİL DÖNÜŞÜM YATIRIMLARINI, ÖNCELİKLİ TEŞVİK UYGULAMAMIZ ÇERÇEVESİNDE DESTEKLİYORUZ"
Kacır, yeşil dönüşümde firmaların karşılaştığı güçlükleri bertaraf etmek adına Yeşil Dönüşüm Destek Programı'nı geçen aylarda hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "Yeşil Dönüşüm Destek Programı'nı geçtiğimiz aylarda hayata geçirdik. Programımızın ilk aşamasında, firmaların ihtiyaç ve ölçeklerine uygun olarak kapsamlı bir yol haritası oluşturmalarını hedefliyoruz. İşletmelerin en az 5 yıllık bir dönemi kapsayan yol haritasına uygun şekilde yatırım ihtiyaçlarını tespit etmelerini bekliyoruz. Kapsamı, hedefi ve niteliği açısından uygun bulduğumuz projelerin devreye alınacağı tesislere, yol haritasının uygulama süresi boyunca, 'Yeşil Dönüşüm Merkezi' unvanı veriyoruz. Yeşil dönüşüm yatırımlarını, öncelikli teşvik uygulamamız çerçevesinde destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"AR-GE VE YENİLİK TEMELLİ ÇÖZÜMLER İÇİN 2026, 2030 VE 2035 YILLARINA İLİŞKİN HEDEFLERİ BELİRLEDİK"
Yol haritasında demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarının teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettiklerini belirten Bakan Kacır, "Tüm paydaşlarımızın katkısıyla, çığır açıcı Ar-Ge ve yenilik temelli çözümler için 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirledik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yeşil dönüşümü gerçekleştirme adına ilgili bakanlıklarımız, kurumlarımız ve paydaşlarımız ile eşgüdüm içinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.