Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Müsilajı topladık. Müsilaj problemi bitti demiyoruz. Oradaki oksijenin artmasıyla ilgili tedbir almamız gerekiyor. Seferberlik ruhuyla adımları attık. Hazirana göre daha iyiyiz ama bu iş bitti mi? Hayır” dedi.
Çevre denetimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, “Gemilerden kaynaklı kirlilik vs daha önce izlemiyor muydunuz diyorlar. 10 bin metreküptü, 5 bine düşürmüş olduk online izliyoruz. 445 atık su arıtma tesisi izlenecek şekilde sistem 2021'de hayata geçecek” ifadelerini kullandı.
Atık su kaynaklı kirlilik nerede varsa tamamının izlenip takip edildiğini söyleyen Bakan Kurum, yapılan tespitler neticesinde bu yılın ilk 10 ayında 41 bin denetim yapıldığını açıkladı. Ergene'de çevre projesi yürüttüklerini belirten Kurum, “Oradaki renk ve tuz parametresiyle ilgili de konuşuyoruz. Ergene'de de 48 işletme faaliyetten men edildi. 25 milyon TL para cezası kesildi” dedi.
Kanal İstanbul konusunda ise Bakan Kurum, “Yapılacak mı, yapılacak. Cumhurbaşkanı paylaştı, milletin de desteğini almak suretiyle dünyaya ilan edildi. Çevre Etki Değerlendirme Raporu 200 bilim insanıyla yapıldı. Bütün etkenler ÇED raporunda belirlenmiştir. Atılacak adımlar ÇED raporu doğrultusunda atılacak. Ne su kaynakları, ne ekolojiye zarar verecek adımlara müsaade etmeyiz, tedbirleri alırız.
Fizibilite çalışmalarını Ulaştırma Bakanlığı ile koordine halinde yürütüyoruz. Adımları gerek şehircilik gerek planlamasını yapmak suretiyle rezerv alanlarla ilgili planlamayı yapıyoruz. Su testlerinden deprem öngörülerine kadar her türlü öngörü çalışıldı. Marmara’yı öldürecek bir anlayış söz konusu değildir” dedi.