Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Torbalı ilçesinde biyodizel üretimi gerçekleştiren DB Tarımsal Enerji Tesisleri'ni gezdi. Bakan Özlü, biyodizelin hem çiftçi, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.
Modern Tesisler görücüye çıktı
Trakya ve Anadolu'da sözleşmeli çiftçilerin ürettiği yerli tarım ürünü yağlı tohumları ve topladığı atık bitkisel yağları modern tesisinde işleyerek biyodizel üreten DB Tarımsal Enerji, geçtiğimiz günlerde İzmir'e gelen Bakan Özlü'yü konuk etti. Üretim aşamalarını ayrıntılı olarak inceleyen Özlü, detaylı bilgi aldı. Türk ekonomisi için taş üstüne taş koyan herkesi desteklediklerini vurgulayan Özlü, her aşamasında çiftçiye ekonomik katkı sağlayan tesisi çok beğendiğini dile getirdi. Faruk Özlü, bakanlık olarak biyodizele olan desteklerinin süreceğini ifade ederken DB Enerji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı ve tüm tesis personeline sağladıkları katma değer nedeniyle teşekkür etti.
Borovalı: "Ziyaret büyük fırsat oldu"
Bakan Özlü'ye eşlik eden firma kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Selçuk Borovalı, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü'nün tesislerimize ziyareti bizleri çok mutlu etti. Kuruluşumuzun 10. yılına girdiğimiz bu günlerde sayın Bakan’nın ziyareti çok anlamlı oldu. Bugüne kadar yaptığımız üretimleri, faaliyetleri ve ülkemiz açısından sektörümüzün önemini vurgulamak için büyük fırsat oldu. Biyodizel çağımızın artan enerji ihtiyacını karşılamada yerli kaynakları kullanan, atıkları değerlendiren bir yenilenebilir akaryakıt çeşidi olarak piyasadaki yerini aldı. Bu ürünü ülkemizde faaliyet gösteren yerli ve yabancı akaryakıt dağıtım şirketleri motorin içerisine yüzde 2 oranında harmanlama yolu ile kullanıyor. Böylece hem çiftçi hem de ülke ekonomisi kazanıyor. Geçtiğimiz yıllarda, biyodizel ülkemizde üretilebilir mi, sürdürülebilir olur mu diye sorgulanırken, bugün artık biyodizel sektörü daha nasıl ülkemiz ekonomisine katkı sağlayabiliri konuşuyoruz. Bu süreçte, mevzuat konularında EPDK, Ulusal Marker konusunda TÜBİTAK, kalite standartları konusunda üniversite laboratuvarları ve TSE, akaryakıt sektöründeki dağıtım firmaları desteklerini ve ilgilerini eksik etmedi, çok şükür bugünlere gelebildik" diye konuştu.
Yüksek Teknoloji
Firma Genel Müdür Gökay Biraltın da, Türkiye’deki metil ester üretimde yüksek teknolojiyi kullanan, alanında lider bir tesis olduklarını söyledi. Tesislerinde girdi olarak yerli tarım ürünü bitkisel yağlarla birlikte toplanmış atık bitkisel yağların da kullanıldığını anlatan Biraltın, "Tarlada Sözleşmeli Tarım Uygulaması ile anlaşmalı çiftçilerimize ağırlıklı olarak Aspir ve Kanola ürettiriyoruz. Yağlı tohum üretimi yapılan bölgelerde kırma ve yağ çıkarma işini de yaptırarak, bölgesel ekonomiye de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Trakya bölgesinde Kanola, Anadolu'da ise Aspir üretimi yaptırıyoruz. Alım garantili bu çalışmamızda elde edilen tohumları kırım işleminden sonra tesislerimizde işleme alıyoruz. Üretimin sonucu metil ester(biyodizel) ana ürünümüz çıkıyor. Yan ürün olarak elde ettiğimiz Gliserin’i de saflaştırarak farma kalitede Saf Gliserin olarak ülkemizdeki ihtiyacı karşılayacak şekilde satıyoruz" dedi.
"Biyodizel Türkiye için bir Tarım Projesidir"
"Biyodizel Türkiye için bir tarım projesidir" diyen Biraltın sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü biyodizelin hammaddesi tarlada yetişen bitki kaynaklıdır. Kurulduğumuz günden beri yaklaşık 200 bin ton üretim ve satış yaptık. Yaklaşık 150 Milyon USD tutarında bir kaynak, yurdumuzda tarlasını eken, toprağı işleyen kesime aktarılmış oldu. Bu para Türk çiftçisine gitti. Çünkü biz Türkiye'de şirketimiz ve kooperatifler vasıtasıyla sözleşmeli tarım modeli uyguluyoruz. Kooperatifler vasıtasıyla ekiciyi daha bilinçli ve verimli hale getirmek için birlikte çalışıyoruz. Zaten Tarım Bakanlığı’mızın gerek Havza uygulamaları, gerek münavebe bitkisi olarak yönlendirmeleri ve Aspir, Kanola’ya uyguladığı teşvik primleri bu süreçte önümüzü açıyor. Hasat edilen ürüne en başından alım garantisi veriyoruz. Tohum veriyoruz. DB Tarımsal Enerji bünyesinde bu işlerin organizasyonu ve takibi için bir Ziraat Mühendisimiz var. Tarlaların daha verimli olması için tarlalara ziyaretlerde bulunuyoruz, doğru ilaçlama ve bakım önerilerimizi veriyoruz, üniversiteler ve tohum üreticileri ile tohum ıslah çalışması yaparak , yağlı tohumlarda verimin artması için bölgesel eğitimler ve toplantılar yapıyoruz."