Bakan Yanık, “Fiziksel dönüşüm çalışmaları ile birlikte personel yapılarında da önemli değişiklikleri hayata geçirdik. 2002 yılında 20-25 çocuğa bir bakım personeli ile hizmet verilirken; şimdi 2 çocuğa bir bakım personeli ile hizmet veriyoruz” dedi.
Çocukların en değerli varlıklar olduğunu kaydeden Bakan Yanık, “Her çocuğun anne-babası, ailesi yanında sağlıklı bir şekilde büyümesi, en iyi şartlarda eğitim görmesi ve çevresine, ülkesine ve insanlığa faydalı bir birey olarak yetişmesini arzuluyoruz. Biz, sosyal hizmetlerde aile odaklı bir anlayışla hareket ediyoruz. Çocukların aile birlik ve bütünlüğü içinde büyümelerini sağlamak koruma hizmetlerimizin temelini oluşturuyor” diye konuştu.
Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik ve ahlaki gelişimi için gerekli şartları, öncelikle aile ortamıyla sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Yanık, “Çocuklarımızın öz aileleri ve akrabaları yanında bakılmalarının sağlanması, bunun mümkün olmadığı durumlarda koruyucu aile ve evlat edindirme gibi aile odaklı hizmetlerinden yararlandırılmalarını sağlıyoruz. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda çocuklarımıza ev tipi bakım kuruluşlarında hizmet sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çocuklarımıza, ev tipi yapılarda aile ortamı sıcaklığında bakıyoruz”
Bakan Yanık, çok sayıda çocuğun barındırıldığı büyük fiziksel binalar ve koğuş tipi yapılar yerine, aile ortamına en yakın ev tipi yatılı sosyal hizmet birimleri olan çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerine dönüşüm gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu doğrultuda 2002 yılından itibaren çok sayıda çocuğun bir arada bakıldığı koğuş tipi kuruluşlar yerine aile ortamına en yakın ev tipi hizmet birimi olan çocuk evleri sitesi ve çocuk evlerine geçildi. Bugün korumamız altındaki tüm çocuklarımıza, 1193 çocuk evi, 112 çocuk evleri sitesi ve 66 çocuk destek merkezi olmak üzere ev tipi yapılarda, bir aile ortamı sıcaklığında koruma ve bakım hizmeti veriyoruz” şeklinde konuştu.
“2 çocuğa bir bakım personeli ile hizmet veriyoruz”
Fiziksel dönüşüm çalışmaları ile birlikte personel yapılarında da önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerinin altını çizen Yanık, “2002 yılında 20-25 çocuğa bir bakım personeli ile hizmet verirken; 2007 yılında 7, 2010 yılında 4, bugün ise 2 çocuğa bir bakım personeli ile hizmet veriyoruz” dedi.
“Personel eğitimlerine de çok önem veriyoruz”
Bakım personelinin niteliği konusunda da önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayana Bakan Yanık, “Bugün psikoloji, çocuk gelişimi, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet gibi programlardan mezun bakım personelleri kuruluşlarımızda görev yapıyor. Personel eğitimlerine çok önem veriyoruz. Bakım personelinin niteliğinin arttırılması amacıyla oryantasyon eğitimleri ile 6 ayda bir hizmet içi eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bakım personeli için alanında uzman kişilerin katılımı ve desteği ile ilk kez 8 modülden oluşan standart bir eğitim rehberi hazırladık ve eğitici eğitimleri verdik” diye konuştu.
“Mümkün olduğunca aynı çocuklara aynı bakım personellerinin hizmet vermesini sağlıyoruz”
Vardiya sistemini hayata geçirdiklerine dikkat çeken Yanık, “Mümkün olduğunca aynı çocuklara aynı bakım personellerinin hizmet vermesini sağlıyoruz. Böylece birebir bakım hizmeti verilmesine, çocuklarımız ile bakıcıları arasında bir bağ oluşmasına olanak sağladık” şeklinde konuştu.