CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, 24 Mayıs 2015 tarihinde açılan “İzmir Başbakanlık Ofisi’ni” Meclis gündemine taşıdı.
Balbay ofisin açılışında İzmir milletvekili olarak hazır bulunan Başbakan Binali Yıldırım’a şunları söyledi:
“Siyasi iradenizin, İzmir'i hükümetinizin karar merkezlerinden biri haline getirmek olduğu ifade edilmişti. Bu çerçevede de Ankara ve İstanbul ile birlikte önemli karar mercilerinden biri de İzmir olacaktı. Ayrıca, bundan sonra fırsat buldukça Bakanlar Kurulu'nun İzmir’de toplanacağını, bazı resmi toplantı ve ağırlamaların da İzmir’de yapılacağını müjdelediniz. O günden buyana, yani iki yılda İzmir Başbakanlık Ofisi’nde kaç Bakanlar Kurulu toplantısı yaptınız? İzmir ve ülkemiz için hangi önemli kararları aldınız ve uyguladınız?”
Balbay ofisin açılışında yapılan konuşmaları hatırlatarak şunları söyledi:
“İktidar o tarihte İzmir’e verdikleri önemin yanı sıra Akdeniz ve Avrupa ufuklarını ortaya koymasının da bir göstergesi olarak Başbakanlık Ofisi’ni açtıklarını söyledi. Yine bu ofisin İzmir'imizin güzel kararlarına sebep olacağını, burada alınan kararların hem İzmir için hem ülkemiz için hayırlı sonuçlar doğuracağını, bazı resmi toplantı ve ağırlamaların da İzmir’de yapılacağını ifade ettiler. Şimdi iki yılda kaç resmi toplantı yaptıklarını, bu toplantılarda hangi kararları aldıklarını ve uyguladıklarını açıklamalarını istiyorum. Ayrıca ulusal ve uluslararası ölçekte kimleri ağırladıklarını, bu ofis ile İzmir’in siyasi, kültürel, turizm ve ekonomik faaliyetlerini nasıl güçlendirdiklerini kamuoyuna açıklamalılar.”
Ofisin bundan sonraki durumunun ne olacağını soran Balbay Başbakan Yıldırım’dan şu sorularına yanıt istedi:
İzmir Başbakanlık Ofisi’nde iki yılda Bakanlar Kurulu kaç kez toplanmıştır? İzmir ve ülkemiz için hangi önemli kararlar alınmıştır ve uygulanmıştır?
Bu binada başkaca yapılan resmi toplantılar olmuş mudur? Bu toplantılarda İzmir ve ülkemiz için hangi hayırlı kararlar alınmış ve uygulanmıştır?
Başbakanlık ofisinde İzmir’in siyasi, kültürel, turizm ve ekonomik faaliyetlerini güçlendirecek çalışmalar yapılmış mıdır? Bunlar nelerdir?
Ofiste iki yılda resmi ağırlama yapılmış mıdır? Kimler ağırlanmıştır?
Büyük bir heyecan ve hizmetlerin ülke sathına yayılması olarak görülen İzmir Başbakanlık Ofisi kapatılacak mı? İzmir Başbakandan sonra ofisini de mi kaybedecek? Yoksa isim değişikliği ile bina duracak mı? İki yılda bu kadar keskin değişiklikler ülke perspektifimiz ve devletimiz açısından güven sorunu yaratmaz mı?