BALBAY’DAN HÜKÜMETE YATIRIM SORULARI: "İZMİR SU KAYBEDİYOR"

CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay İzmir’in su ihtiyacını karşıladığı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarındaki seviyenin kaygı verici olmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay İzmir’in su ihtiyacını karşıladığı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarındaki seviyenin kaygı verici olmasını TBMM gündemine taşıdı.  Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları ifade etti:

“İzmir’in su ihtiyacını karşılayan barajlarımızın sahip olduğu kullanılabilir göl su hacimlerine baktığımızda Tahtalı Barajı 287 milyon m3, Balçova Barajı 7 milyon 622 bin m3, Ürkmez Barajı 8 milyon 250 bin m3, Güzelhisar Barajı 143 milyon 390 bin m3, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı 16 milyon m3, Gördes Barajı 457 milyon 500 bin m3 ‘tür.  Ancak son günlerde barajlarda tutulan kullanılabilir su oranlarının seviyesinin ortalama yüzde 37,73 civarına düştüğü, Gördes Barajı’nda ise bakım çalışmalarının devam etmesi nedeniyle su bulunmadığı görülmektedir.

Bu durum barajlarımızın besledikleri yerleşim yerleri bakımından daha ne kadar ihtiyacı karşılayacağı ve sonrasında neler olacağı bakımından kaygı ve endişe verici bir hal almaktadır.  Yetkililerce 1 Ekim için “yağışların yılbaşısı” ifadesi kullanılmaktadır.  45 gün geçmiş ve İzmir için beklenen yağışlar yaşanmamıştır.  Bundan ötürü kuraklık riski gündeme gelmekte ve öncelikle vatandaşlarımız açısından, sağlık, turizm, tarım gibi sektörel alanlar içinde önlemler alınması söz konusudur.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) stratejik eylem planında yer alan İzmir’in su ihtiyacına yönelik proje ve yatırımlarına ilişkin bakanlık ve hükümetin yaklaşımlarını da sorgulayan Balbay, “Sayın Bakan 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir milletvekili adayı olmuş ve seçilmiştir. 9 yıldır da bakanlık görevini kesintisiz sürdürmektedir. İzmir’e 466 adet proje ve yatırım vaadinde bulunmuştur.  Bunların içinde barajlar, göletler, sulama tesisleri ile 2050 yılına kadar ihtiyaç olan içme suyunun karşılanması yer almıştır.  Şimdi Sayın Bakan’a hem bunları hatırlatmak hem de olası kuraklık riskine karşı aldıkları önlemleri, eylem planlarını kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Ayrıca bakanlık olarak ülkemizin diğer illeri ile İzmir için gelecekteki su ihtiyacına yönelik planlamalarının da neler olduğunu sorgulayan Balbay, Bakan Eroğlu’ndan şu sorularına yanıt istedi:

  1. Barajlarımızın mevcut durumları ile İzmir’de besledikleri yerleşim yerleri bakımından yeterlilikleri nedir? Bu yerleşim yerlerinin su ihtiyacını ne kadar süre daha karşılayabileceklerdir?
  2. Barajlarımızın yeterli miktarda kullanılabilir su hacmine ulaşması için sonraki günlerde ne kadar yağış beklenmektedir?
  3. Beklenen yağışların yaşanmaması halinde bakanlığınız tarafından İzmir için bir kuraklık eylem planı mevcut mudur?  Mevcut ise bu eylem planı neleri içermekte ve nasıl uygulanacaktır?
  4. İzmir ilimizde yaşanması muhtemel bir kuraklık halinde vatandaşlarımızın özellikle beslenme, gıda ve sağlık bakımından nelerle karşılaşacakları, nasıl etkilenecekleri ile alınması gereken tedbirler bakımından hükümet olarak bir planlamanız var mı? Nedir?
  5. Olası kuraklık halinde İzmir’in sektörel olarak karşılaşacağı zararlar ne olacaktır?  İlgili sektörlerin uğrayacakları zarar için hükümet olarak hangi desteklemelerde bulunacaksınız? 
  6. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) stratejik eylem planında yer alan ve belediye tarafından yapılmak istenen Çamlı Barajı’na ilişkin protokol hangi aşamadadır? 
  7. İzmir’in su ihtiyacını karşılayacak İZSU ’ya ait diğer proje ve yatırımlar için bakanlık izni/oluru verilmiş midir, hangi aşamadadır?
  8. 7 Haziran 2015 seçimlerinde İzmir milletvekilliği adaylığınız sürecinde Başbakanlık Ofisi’nde İzmir için 2019 yılına kadar yapılacağını açıkladığınız yatırımların içinde yer alan:
  • “50 baraj ve gölet ile 53 sulama tesisi inşa edilecek.
  • Sulanan alan 675 bin dekara çıkarılacak.
  • Bayındır Ergenli, Ödemiş Aktaş, Ödemiş Rahmanlar, Karaburun Karareis, Kemalpaşa Yiğitler barajları hizmete alınacak.
  • İzmir'in 2050 yılına kadar ihtiyacı olan içme suyu karşılanacak. 
  • 2019 yılına kadar 7 derenin ıslahı yapılarak 42 bin 230 dekar arazinin taşkınlardan korunması sağlanacak” olmuştur.

Bu vaatlerinize ilişkin bu güne kadar hangi adımlar atılmış, neler yapılmıştır? 

  1. “Bölgenin evladı olarak İzmir’e hizmet etmeyi ibadet gördüğünüzü” ifade ederek yaptığınız 466 proje ve yatırım vaatleriniz içinden bugüne kadar gerçekleştirdikleriniz olmuş mudur? Nelerdir? Proje ve yatırımlarda gelinen son durum ayrı ayrı nedir? 
  2. Önümüzdeki süreçte bu vaatlerinizden hangileri hangi tarihlerde hizmete alınacaktır?
  3. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ülkemizin diğer illeri ve İzmir’in gelecekteki su ihtiyacına yönelik planlamanız nedir?

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri