Balçova Belediyesi'nden mobil dolandırıcılara karşı eğitim

Balçova Belediyesi bünyesinde bulunan ve 65 yaş üstü bireylere hizmet veren Olgun Gençlik Merkezi’nde dolandırıcılara karşı siber güvenlik eğitimi başlattı.

Balçova’nın genç Belediye Başkanı Onur Yiğit, akıllı cihaz kullanımında sıkıntı yaşayan ileri yaş bireylerin talepleri üzerine teknolojik cihaz eğitimi başlatılması kararı verdi. Belediye bünyesinde ileri yaşa hizmet veren Olgun Gençlik Merkezi’nde başlatılan eğitim kapsamında merkezden yararlanan bireyler, özellikle internet dolandırıcılarına karşı eğitilecek. Eğitimi veren Bilişim Uzmanı Dr. Melih Ertuğrul Yılmaz, “Derslerimizde siber güvenlik başlığı altında hem grup olarak, hem de bireysel eğitimler vereceğiz. Akıllı cihazlar internet ortamında nasıl güvenli olur? Hangi uygulama güvenli, hangisi güvensiz? Hangi mesajlara tıklamalıyız? Hangisi riskli olabilir? Bu kapsamda çevrimiçi güvenlik dersleriyle başlayacağız. Birinci konumuz bu. Telefon dolandırıcılığı, internet dolandırıcılığına karşı neler yapabiliriz? Bunları anlatacağız” diye konuştu.

E-DEVLET EĞİTİMİ

Akıllı cihazlarda en çok kullanılan mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları, görüntülü konuşma, haritalar ve e-devlet üzerine temel eğitimleri de vereceklerini dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fotoğraf gönderme, konum gönderme, dil çevirisi yapma ve navigasyon kullanmayı öğreteceğiz. 2 aylık grup dersleri sonrasında ortalama 1 ay sürecek bireysel dersler yapacağız. Herkesin bireysel ihtiyaçları farklı olabiliyor. Bunun için bir saat belirleyeceğiz. Teyzemiz, amcamız gelecek. E ticaret, e-devlet, fatura, emlak vergisi ödeme, şifre, oyun, mobil bankacılık vb. konularda neye ihtiyacı varsa birebir eğitim vereceğiz. Pratik yaptırarak günlük hayatı kolaylaştırıcı işler yapmasını sağlayacağız.”

DOLANDIRICILAR YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ

Gelişen teknoloji ve yaşanan olay sayısı sonrasında dolandırıcıların yöntem değiştirdiğini belirten Yılmaz, şimdi telefonla arama yerine internet üzerinden dolandırma yönteminin yaygınlaştığını söyledi. Yılmaz şu bilgileri verdi: “Daha önce çoğunlukla ileri yaş bireyleri telefonla arayıp kendilerini hakim ya da savcı olarak tanıtarak yaptıkları dolandırıcılık yöntemini değiştirdiler. Şimdi sms atarak ‘adınıza kredi çekilmiştir’, ‘kart bilgileriniz ele geçirilmiştir’ diyorlar. Ardından bir sms daha atarak link gönderiyor ve bu linke tıklamalarını istiyorlar. Bu sayede bilgilerini alarak dolandırıcılık yapıyorlar. Ayrıca internet üzerinden yapılan ürün aramalarını tespit edip aranan ürünle ilgili sahte indirim linki gönderiyorlar. Örneğin kitap almak isteyen birine ‘kitaplarda yüzde 70 indirim’ yazan ve link içeren mesajı göndererek tıklamasını sağlayıp akıllı cihaza virüs yükleyerek şifre ve kişisel bilgilerini kopyalıyorlar. Herkes internet ortamında daha dikkatli olmalı. İşte biz bunun eğitimini vereceğiz.”

Not: Balçova Belediyesi bünyesinde bulunan ve 200 üyesi olan olgun gençlik merkezinde teknolojik cihaz eğitiminin yanı sıra, spor-egzersiz, hafıza etkinliği, beden-zihin egzersizleri, akıl-ve zeka oyunları, İngilizce, yaratıcı drama ve yazı atölyesi eğitimleri veriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri