Nane, limon kabuğu, bir güzel kaynasın aman
Ha ha ha ha ha içine hatmi çiçeği, biraz çöre' otu katasın aman
Ha ha ha ha ha hatta biraz tarçın, bir tutam zencefil aman
Ha ha ha ha ha bin derde deva geliyor, biraz daha sabret güzelim
Ha ha ha ha ha hapşu
Çok yaşa
(Sen de gör)
Rahat ve iyi yaşa
7 den 77 ye herkesin sevgilisi, adam olacak çocuk 90 kuşağının kahramanı Barış abimiz...Bende bir 90 kuşağı olarak rahmetle andığım Barış Manço şarkılarıyla büyüdüm. O zamanlar kulağıma bir melodi olan dinlediğimde beni rahatlatan şarkılarına bu bilinç ve farkındalıkla baktığımda ise nede çok sır var dediğim şarkılar...
Almanya’ da havalar serinleyince, mutfağımda eksik olan bitki çaylarını listelerken, bir yandan da Barış Mançonun bu güzel şarkısı arka fonda idi. Müziği ruhumuza gıda, sözleri bedenimize şifa olunca bende bu hafta yazımda bin derde deva olan çaydan bahsetmek istedim.... Nane, limon kabuğu, hatmi çiçeği, çörek otu, tarçın ve zencefil...Kısaca faydaları nelermiş bir bakalım...
Nane limon çayı, sonbahar ve kış günlerinin vazgeçilmezidir. Aslında sıcak yaz aylarında da naneli limonata tükettiğimizi de düşünürsek bu iklili dört mevsim bizimle...Sık sık hasta oluyor, yada vücut direnciniz düşükse nane limon hep hayatınızda olmalı! Beyaz kan hücrelerine güç sağlayarak, bağışıklığınızı güçlendirir. Kan şekerini dengeleyici ve kandaki pH değerini düzenleyici özelliği bulunan nane limon, kanı temizlemekte de oldukça etkilidir. Düzenli olarak nane limon tükettiğinizde kas sıkışmalarını ve gerginlikleri ortadan kaldırabilir, zihin bulanıklığını ortadan kaldırarak rahat bir uyku uyumanıza neden olur. Mide bulantılarının da en doğal çözümlerinden birisi nane limon tüketmektir. İdrar söktürücüdür, balgam ve öksürüğe iyi gelir. Nane ve limonun metabolizma hızlandırıcı gücü sayesinde gün içerisinde 1 defa tükettiğiniz bu çay sayesinde yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.
Hatmi çiçeği, Soğuk algınlığına, gribe, ve kuru öksürüğe karşı en etkili bitkilerdendir.Vücuttaki iltihapları temizler ve toksinleri atar. Yumurtalık ve rahim kanserini önleyici etkisi vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Mide ve bağırsaklardaki sıkışmış gazı atmada çok etkilidir.
Ağız içi yaralarda gargara olarak kullanılabilir Vücut ağrılarını giderir. Bu çiçeğin az bilinen diğer bir faydası ise alzheimer hastalığını geciktirdiğidir. Her gün bir bardak hatmi çayı tüketen alzheimere yakalanma riski oldukça azdır.
Çörek otu, Tıkanıklık, burun akması, hapşırma ve burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelmektedir. Akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve astımlı hastalarda hışıltılı solunum ve öksürük ataklarını azaltır. Bronşite iyi gelir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Ayrıca bellek, dikkat ve konsantrasyonu arttırmada etkisi olduğu bilşnmektedir.
Tarçın, İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler, hafızayı güçlendirici etkisi vardır, içeriğinde yer alan sinamik aldehit bileşeni, pıhtılaşmayı önleyici etki gösterir. Bu özelliği sayesinde tarçın çayı iltihaplanmayı da önler.
Zencefil , terlemeyi arttırarak ateşi düşürür, kas ağrılarını hafifletir, soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir, boğaz ağrısına iyi gelir, gazı azaltır, solunum yollarını açarkan dolaşımını güçlendirir.
Ancak şu hatırlatmayı yapmadan da geçmek istemiyorum. Tüm bitkisel çayları tıpkı besinler gibi çok faydalı diyerek sınırsız bir şekilde tüketmemek gerekir. Çok sık tekrarladığım Şaman atasözünde olduğu gibi ‘’İhtiyacımızdan fazla olan her şey zehirdir’’ !!!
Şifanın doğada olduğu, şifanın doğal olduğunu bilmek, bunu bizlere güze bir ritimle sunan Barış Manço gibi bir değere sahip olmak hayatımızdaki en büyük mucizeler
Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Mucizelerle buluşun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14