Her yıl 9 Eylül törenlerinin de bu anlamlı alandaki Atatürk Anıtı’nın önünde yapıldığını hatırlatan Başkan Atila, “Ata Anı Evi’nde ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin hangi ruhla verildiğini, etraflarını saran o döneme ait bayraklarla, cephede kullanılan tüfeklerle, yokluğun ve zorlukların simgesi eşyalarla daha iyi anlıyor.Cumhuriyetimize daha çok sahip çıkacak güce sahip olmak için herkesi Ata Anı Evi’ni ziyaret etmeye çağırıyorum” dedi.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, tüm İzmirlileri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele yıllarında, İzmir’e verdiği önemi; “Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” sözüyle dile getirdiği yer olan Belkahve’de kent kültürüne kazandırdıkları Ata Anı Evi’ni görmeye çağırdı.
Cumhuriyetimize sahip çıkalım
Prof Dr. Tankut Öktem tarafından 1991 yılında yapılan 16 metre boyundaki “Atatürk Anıtı” yanıbaşında yer alan tek katlı binaya, Belkahve’nin tarihi önemine uygun olarak müze niteliği kazandırdıklarını belirten Başkan Atila, “9 Eylül 2016 tarihinde açılışını yaptığımız Ata Anı Evi, Cumhuriyetimizin hangi şartlarda kurulduğunu ortaya koyan çok özel bir mekan” dedi. Anne ve babalara seslenen Başkan Atila, “Özellikle geleceğimiz olan çocuklarımız, Atatürk’e ve onun ilkelerine sahip çıkmalarını sağlayacak bilgiye ve vatan sevgisine sahip olmak için mutlaka Ata Anı Evi’ni görmeli. Anne ve babalara, çocuklarımızı tarihimizle buluşturmak için önemli bir görev düşüyor. Sadece çocuklarımızı değil, Cumhuriyetimize daha çok sahip çıkacak güce sahip olmak için herkesi Ata Anı Evi’ni ziyaret etmeye
çağırıyorum” dedi.
Kurtuluş Savaşı’nı anlatan malzemeler
Dönemin ruhunu ve izlerini taşıyan Ata Anı Evi’nde Türk Süvari Birlikleri’nin İzmir’e girişi sırasında dikilen Kuvva-i Milliye dönemi Türk Bayrağı, dürbünü, kalpağı ile Türk subay kılıcı, süngüler, tüfekler, mermiler ve yine Türk askerlerine ait kütüklük ve harita çantaları görülebiliyor. Mekanda, dönemin ordu donanımlarının karşılaştırılabilmesi amacıyla Yunan askerlerine ait malzemeler de sergileniyor. Ayrıca, İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan yazılı eserler, resimler ve telgraflar da görülebiliyor. Kitaplığın arkasındaki bölümde Kurtuluş Savaşı yıllarına ait savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, döneme ait şamdan telefon, gramofon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabını da görmek mümkün.
“9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” fotoğraf sergisi de görülmeye değer bir başka köşe olarak dikkat çekiyor. Hatıra fotoğrafı çektirme köşesinin de bulunduğu Ata Anı Evi’nin gösterim bölümünde, kurtuluş destanını anlatan belgeseller, siper şeklinde dekore edilmiş odada izlenebiliyor.
Taş kitabe Bornova’da bulundu
Ata Anı Evi, ayrıca çok önemli bir tarihi belgeye daha ev sahipliği yapıyor. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, bir süre önce Bornova Belkahve Mevkisinde bulunan Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu. Üzerinde eski Arap harfleriyle “Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır” yazan kitabe Bornova Belediyesi tarafından yeniden eski yerine konulmak üzere korumaya alındı. Ata Anı Evi’ni ziyaret edenler bu taş kitabeyi de görebiliyor.
Gerçekçi Atatürk Heykeli çok beğenildi
Ata Anı Evi’nde saç ve göz gibi detaylarda gerçek ve gerçeğe en yakın görüntüyü veren materyaller kullanılarak yapılan Atatürk’ün çok gerçekçi olarak tanımlanan heykeli de sergilenmeye başladı. Heykeltraşlar Neda İsmail Atar ve Can Akdaş tarafından hiperreal (çok gerçekçi) olarak adlandırılan bir anlayışla yapılan Heykel, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş mücadelesinin sonlandığı 1922’de, 41 yaşındaki görüntüsü ölümsüzleştiriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kahvesi içerken canlandırıldığı heykel, Ata Anı Evi’ne özel bir düzenlemeyle yerleştirildi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de Belkahve’de, Ata Anı Evi’nin bulunduğu yerde Türk Kahvesi içmesinden yola çıkılarak, Atatürk Heykeli’nin yanına, ziyaretçilerin oturup fotoğraf çektirebilmesi için boş bir koltuk konuldu.
Heykelin bulunduğu alan, Ata Anı Evi’nin en özel köşelerinden biri haline geldi.