Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "2022 yatırım yılı değil, yardım yılı olacak. Mart ayından sonra yatırımlarımızı tekrar masaya yatıracağız" ifadelerini kullandı. Gültepe ve Beştepeler projelerine itiraz eden Şehir Plancıları Odasına tepki gösteren Batur,"Şehir Plancıları Odası'nın bu konularda daha samimi olmasını istiyorum. Odalar bu dönemdeki başkanlarla anlaşamazlarsa kimle anlaşacaklar?" diye konuştu.
Programdan satır başları şöyle...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur 2.5 yıllık görev sürecindeki yaptığı çalışmaları anlattı. 2022 yılının yatırım yılı değil yardım yılı olacağını söyleyen Batur şöyle konuştu:
"Çağın felaketini yaşıyoruz. 2020 yılından bu yana ülkemizin de etkilendiği bir salgın hastalık arkasından orman yangınları, deprem yaşadık. Başımıza bir meteor düşmediği kaldı. Yerel yönetimler olarak da zor zamanlar geçirdik. Özellikle pandemi döneminde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda, esnafımızın desteklenmesi konusunda yerel yönetimler elinden gelen her şeyi yaptılar. Başımıza ilk defa gelen bir olayda çabuk refleks gösterebildik. Bu felaketlerden sonra 2022 yılına bir ekonomik krizle girdik. Mutfaklarda yangın var. Faturalar gelmeye başladı. Vatandaşımız asıl bundan sonra sıkıntıyı yaşayacak. Asgari ücretliyi, emekliye zam yaptık dediler ama zam yapmadan o para eridi bile. Özellikle tarımda, sanayide üretimden çekilen bir sistem kurulduğunu belirten Başkan Batur bunun sıkıntısının her alanda hissedileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
Önümüzde zor günler bekliyor. Sadece vatandaşı değil, hizmet üreten belediyeleri de zor günler bekliyor. Konak Belediyesi'nden örnek verecek olursak biz ekim ayında bütçemizi yaptık. Kasım ayında meclisten geçiyor. Yılbaşına gelmeden bütçenin yüzde 30'u eridi. 2022 yatırım yılı değil, yardım yılı olacak. Genel başkanımızdan gelen talimat ile karakış fonu oluşturduk. Bu çerçevede mart ayından sonra yatırımlarımızı tekrar masaya yatıracağız.
Şu anda erzak, kömür dağıtımı yapıyoruz. Ülke şu anda nereye geldi? Hükümet doğalgaz faturasını ödeyemeyen vatandaşımıza doğalgaz faturası yardımı yapacak. Acı bir durum. Zamların hangi noktaya geldiğini görüyoruz. Ülkede bir denetimsizlik ve güvensizlik var. Neden? Dolar 18 TL'ye çıktı. 13 TL'ye düştü. Ancak zamlar geri alınmadı. Olan vatandaşa, üreticiye, esnafa oluyor. Maalesef ülkeyi yönetemez hale geldiler. Artık seçim sandığı geldiğinde vatandaşın ne yapacağını biliyoruz. Görüyoruz çünkü alandayız."
"İktidarın değiştiği ilk günden itibaren..."
İktidarın değiştiği ilk andan itibaren ülkede olumlu bir hava oluşacağını söyleyen Batur,"İktidarın değiştiği ilk günden itibaren bir rahatlama olur, hemen hissedilir. Daha mutlu, daha demokratik bir ülke olacak. Ekonominin bu noktaya gelmesinin nedeni demokrasidir. Demokrasinin işlememesi, adaletin tecelli etmemesi gerçekten büyük sıkıntı. Ülkenin nefes alması için iktidarın değişmesi gerekiyor. " dedi.
Konak'ta Eren Bülbül Tartışması: Bu konunun siyasi bir yere getirilmemesi gerekiyor
Eren Bülbül filmi tartışmalarına cevap veren Batur, "Şehit bizim şehidimiz. O gün önerge şeklinde şöyle bir teklif geldi. Zaten o gün vizyona girdi film. Tesadüf o gün geldi önerge. Önergeyi veren arkadaşlara filmi izlediniz mi? dedim. İzlememişler. İzlemediğiniz bir film için çocukların, gençlerin izleyeceği bir film için nasıl karar veriyorsunuz? Bu konunun siyasi bir noktaya getirilmemesi gerekiyor. Şehitler hepimizin şehidi. Kimsenin ayrıcalıklı bir şehidi yok. Bu için can veren herkes bizim de şehidimizdir. Ondan kimsenin şüphesi olmasın. Eren kardeşimiz de çocuk yaşta hayata veda etti. Onu bir kez daha saygıyla anıyorum. "şeklinde konuştu.
Başkan Batur'dan Şehir Plancıları Odası'na Tepki
Batur, Gültepe ve Beştepeler planlarına yapılan itirazları değerlendirerek Şehir Plancıları Odasının tutumunu değerlendirdi. Konuyla ilgili konuşan Batur, "Konak'tan başlayarak Güzelyalı'ya kadar devam eden 1. Kordon dediğimiz alanı da içine alandaki binalara baktığımız zaman bu binalar 50 60 yıllık binalar. O binaların da bir revizyona ihtiyacı var. Depremden sonra bu bahsettiğim bölgeler K bölgesi ilan edildi. Bu K bölgelerindeki amaç, K bölgesi ilan edilmeden önce parsel bazında bir apartman müracaat etse biz yüzde 40 eksik inşaat vermek mecburiyetindeydik. Yönetmelik gereği. K bölgesi neyi sağladı? Geçmişte hangi haklarla yapıldıysa aynı haklarla yapılmasıdır. Şimdi bu bölgelerde bira harekat başladı. Bu bölgeler dışında da depreme dayanıklı bina çok daha önemli hale geldi. Depremin ne zaman olacağı belli değil. Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Zaman su gibi akıyor. Göreve başladığımız günden bugüne bin gün geçti. Bin gün önce biz Gültepe planların başladık. Sonra Şehir Plancıları Odası mahkemeye taşıdı. Planları durdurdular. Biz planları kendilerine sunduk, görüş aldık, eleştirilerinizi söyleyin dedik. Biz eğer odalarla aynı masada oturamıyorsak zaten kimse oturamaz. Şehir Plancıları Odası'nın bu konularda daha samimi olmasını istiyorum. Mimarlar Odasına Beştepeler Planı'nı sunduk. Şehir Plancıları Odası'na da aynı anda sunduk. Mimarlar Odası Beştepeler Planı için teşekkür etti, basın açıklaması yaptı. Şehir Plancıları Odası'na planları sunduk, yazılı olarak sorularımızı sorduk. Ne cevap veren var ne geri dönüş yapan. Ondan sonra birdenbire dava açılıyor. Biraz samimi olmak gerekiyor. Odalar da bir kamu kurumudur. Ben odalara sıcak bakan, odalarla çalışan bir belediye başkanıyım. Şehir Plancıları Odası'na buradan sesleniyorum: Bugün yeniden Gültepe Planlarına başlıyoruz. Mahkemenin istediği değişiklikleri yapmak üzere bugün başlıyoruz. Onlardan rica ediyorum. Ya biz gidelim ya onlar gelsin. Biz uzlaşamazsak kim uzlaşacak? Hep birlikte çözelim. Vatandaş mağdur oluyor. Zaman geçiyor. Odalar bu dönemdeki başkanlarla anlaşamazlarsa kimle anlaşacaklar? " diye konuştu.