Röportajımıza ‘Bayındır İnsanı Hayındır’ deyişiyle başladığımız Başkan Demirezen, Bayındır insanın hain olmadığını, Türkiye’de Bayındır diye bilenen 72 tane yer olduğunu ama bu deyişin nereden geldiğini tam olarak bilmediğini söyledi.
Başkan Uğur Demirezen, bu konuyla ilgili çocukluğundan duyduğu bir hikâyeyi de bizle paylaştı.
‘Bayındırlı vatansever, milletseverdir’
‘Benim çocukluğumdan duyduğum bir hikâye var. Ama doğru, ama yanlış. Bayındır’da bir camimiz var, oraya vatandaşlar namaz kılmaya gelirler. Camiye girerken de ayaklarındaki çarıkları doğal olarak çıkartılar. Namaz bittikten sonra bir vatandaş çarığını arar ama bulamaz. Caminin etrafında da inekler vardır. Bayındırlı olan bir zat da çarığını arayana der ki, ‘Çarığını inekler yemiş olabilir’. Çarığının inekler tarafından yendiğine ihtimal veremeyen zat, ‘Bayındır, bu da oyundur’ der. Oradan ‘Bayındır bu da oyundur’ değişi, ‘Bayındır insanı haindir’ deyişine dönüşmüş. Yoksa bizim yörenin insanı çok vatansever, milletsever ve adaletli insanlardır”
‘Bayındır’a bir kalemde 500 Milyonluk yatırım aldık’
‘Şunu dedim yaptım, mesela organize çiçek sanayi, belli bir yere getirdim. Halı saha dedim, belli bir yere kadar getirdim. Bazı mahallelerimizde parke, taş ve alt yapı yoktu, belli bir yere getirdim. Yüzme havuzunu belli bir yere getirdim. Gençlik merkezi belli bir yere getirdi. Baraj belli bir yere getirdim. Hastane belli bir yere getirdim. Şu 17 ay yapamadığım şey yok diyebilirim. Bir tek açık ve net ifade ediyorum. 30 ilçede bazı değişikliklerden sonra belediyenin borcunu konuştu. Tek borç konuşmayan ilçe biz olduk. Ben de bu başkanlığına talip olurken, nasıl bir ilçe alacağımı biliyordum. Borçlarıyla. Önemli olan bu süreci nasıl yöneteceğinizi ve buradan neler yapacağınızı bilmeniz. 60 küsur milyon borçla devir aldım belediyeyi, 17 ayda bana çok ciddi, bilançosu, muhasebeci oldum. Her ay 1,2 milyon açıkla belediyeyi iade ediyorum. 24 iş günü açık burası, Bayındır’ın nüfusu 40 bin, benim her gün bu açığı kapatmam için 20 bin TL bulmak gerekiyor. Sonra ne hizmet yapabilirim onu düşüneceğim. Çok şükür, 26 ayda maaşlarımızı iki üç gün geç ödendiği oldu ama hiç almadım diyemez. Çalışanına borçlu belediyeler var. Bizde şükür böyle bir borç yok. Maddi anlamda çok zorluklar çektik, Ankara’dan ne istiyoruz anlamında çok ama çok iyi çalıştık. Bayındır’a Ergenli barajının maliyetiyle 500 milyon TL yatırım getirdik. Ergenli barajı, çiçek üreticimiz, tarım ve hayvancılık için büyük bir kazanım.
‘Bizde randevu yok, kapımız açık’
Kapımı söküp atacağım diyen siyasetçilerden değilim. Benim kapım yok. Burada ben oturuyorsam, bu gül de verseler bana gelecek, taş da gelse bana gelecek. Kimi geliyor, laf söylüyor gidiyor, kimi geliyor teşekkür ediyor gidiyor. Ne olursa olsun Bayındır küçük, ben bura doğumluyum. Ali amcayı da tanıyorum, Ayşe teyzeyi de tanıyorum. İlla bir şey olmasa da dahi, bir merhaba demek istiyor. Onun için ben kapımı açıktır gelir oturur. Özel bir görüşme isteği varsa ayrıca özel görüşürüz.
‘Vallahi de billahi de hizmet alamıyoruz’
Kanun büyükşehrin sorumluluğu oldu yerler belli, bizim sorumlu olduğumuz yerler belli. Ancak bunu vatandaş bilmiyor ve bilemeyecek. İstasyon caddesi dediğimiz cadde Büyükşehir’e ait. Kazılıyor, kapat burayı diyoruz, benim değil, büyükşehir kazıyor. 70 günde zor minnet yaptırabildik. İlişkimizde sıkıntımız yok. Saygı da kusur etmem. Adı, kimliği ve partisi ne olursa olsun, saygıda kusur etmem. Benim büyükşehir belediye başkanımdır. Ancak hizmet maalesef alamıyoruz. Bunu siyasi amaçla söylemiyorum. Vallahi de billahi de. Diyalogumuz çok süper ama iş hizmete gelince alamıyoruz.
‘Çiçekle sadece Bayındır değil, İzmir, Türkiye kazanacak’
Çiçek Organize Sanayi Bölgesi, sadece Bayındır’a, Bayındırlılara bir şey kazandırmayacak. Ülkeme, İzmir’e, KDV’den, ekonomiden, istihdama kadar çok şey kazandıracak. Burada yaklaşık 45 parsel olacak. Hem sanayi, hem üretim parseli. 45 parselde bir çaycı çalışsa, 45 çaycı, bir güvenlikçi çalışsa, 45 güvenlikçi, bir aşçı çalışsa, 45 aşçı, bir bekçi çalışsa 45 bekçi. Elektrikçisi, tesisatçısı vs ayrı. En küçük hesaba vurun 600 kişi, en büyük hesaba vurun bin kişi istihdam edilecek. Genişleme de onaylanırsa, burada 1500 kişiye iş ve ekmek olacak.
‘Bayındır şantiye alanına dönecek’
Bayındır’da çok ciddi fabrikalar kuruluyor. Zeytinyağı, süt, yem vs. fabrikaları kuruluyor. Bayındır’ı farklı bir yerden getirmeye çalışıyoruz. Tabi ki bir belediye başkanının görevi, park yapmak, yol yapmak, kaldırım yapmak, oyun grubu takmak ama ben bunları düşünmüyorum. Düşünmüyorum derken, bunlar zaten doğal olarak yapacağım şeyler bunları anlatmaya gerek duymuyorum. Burada dinamikleri harekete geçirmek gerekiyor.
Burada mutafa inmek gerekiyor. Bayındır’ın memecik zeytiniyle ünlüdür. Bu bölgede bulamazsınız. Başka yerde vardır ama buralarda yok. Ama Bayındır’ın kendisine ait bir zeytinyağı yok. Foça’nın yoğurdu. Gelsinler bizim yoğurdu yesinler ama yok.
Sadece bu 17 ay bizi geriye attı. Yoksa bunları çok ama çok daha ileride alabilirdik. Yarı yarıya çalıştık. Artısı da oldu dezavantajı da oldu. 2021 ve 2023’de Bayındır bir şantiye alanına dönüşeceğini düşünüyorum.
’24 hastalığa iyi gelen 57 derece yeraltı suyumuz var’
Biz de 300 metrede 57 derece sıcak suyumuz var. 24 hastalığı da iyi geldiğine dair tescili olan sıcak su. Bu sıcak suyla ilgili bir sağlık tesisi alanıyla ilgileniyoruz. Çok ciddi yatırımcılar var. Belki de Avrupa’yı sağlık turizmini buraya getireceğiz. Sadece sağlık için kullanacağımız bir su ve inşallah bunu o amaçla kullanacağız.
‘TOKİ’yle kentsel dönüşümü yakaladık’
İlçemizde TOKİ’nin vatandaşa yönelik yatırımları da büyüyerek devam ediyor. 147 konutluk TOKİ konutunu yaptık. 157 konutlu yeni Ekim ayında da TOKİ’nin yeni bir ihalesi var. Yeni konut alanları da bakıyoruz. Kentsel dönüşüme önem veriyoruz. Bayındırlının konut ihtiyacı var. Daha da yapsak, burada vatandaşın talebi var.