Nilda Altın Okay- Göreve geldiği günden itibaren ev hanımlarının aile ekonomisine katkıda bulunması ve istihdama katılması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Kadınlarımız için onlara gelir sağlayacak, üretim yapabilecekleri, imalat yapabilecekleri kurslar açıyoruz" dedi.
Kadın personel istihdam etmenin önemine ilişkin konuşan Başkan Erdoğan, "Maalesef ki evlerdeki kadınlarımızın birçoğu belli bir eğitim seviyesine sahip değil, ilkokulda genelde veya belli bir iş vasfı yok. Artık genelde belediyelerde ya da başka kurumlarda insanlar işe alınırken belgeler isteniyor. O yüzden her yerde, her kurumda istihdam edemiyorsunuz. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren, Nergis Kafe bunun ilk adımıydı. Kendi bünyemize alıp, burada genelde evde yaşayan kadınlarımız veya belli bir vasfı olmayan veya ihtiyacı olan kadınlarımızı çalıştırıyoruz işletmelerimizin çoğunda, özellikle mutfak kesiminde, genç kızlarımız var servis elemanı olarak çalışan. Bu işletmelerin çoğunluğu MİMASBEL’e bağlı, peynir üretim tesisinde yine teknik personelin yanında işte çoban eşi olan var, ev hanımı var çalışan, kendi yapabilecekleri işe göre.
Şu an yazın hizmet veren beş tesisimizin mutfak kısımlarında yine kadınlarımızı çalıştırıyoruz. İşe alırken de ihtiyacına ve el becerisine göre alım yapıyoruz. Plaj tesislerinin mutfakları epey kalabalık oluyor, diğer alanlarda ise genelde üniversite öğrencilerimizi ya da 18 yaşını bitirmiş ve şu anda bir yerde çalışma imkanı olmayan gençlerimizi 3-4 aylığına işe alıyoruz. Orada hizmet sunuyorlar, en azından temel ihtiyaçlarını kendilerinin giderebileceği bir rakamı, okuyanlar için de okul harçlıklarını çıkarabilecekleri bir rakamı alıyorlar." dedi.
Karaburun’da hizmet binası olmadığı için çok fazla kurs açamadıklarını söyleyen Erdoğan, Merkez planı imara kapalı olduğu için bina inşa edemiyoruz. Bölgemizde kiralık bina yok, çok zor bulunuyor. Çok yüksek rakamlar isteniyor, ayrıca bir kursu da her binada yapamazsınız. O sebeple genelde kurslarımızın çoğunluğu Mordoğan’da. Orada da şansımız şu, eski bir belediye binası vardı Mordoğan’ın belediye olduğu dönemde. Orasının deposu dahil her tarafını bozduk bozduk, tadilatını yaptık, kurs yaptık" ifadelerini kullandı.
Köy kurslarına da değinen Başkan Erdoğan, "Köylerimiz daha şanslı mesela Eğlenhoca çok faal. Bu kış onlara eklentiler yapacağız, başka köylerimizi de katacağız. Batı köylerimizden Küçükbahçeyi katmayı planlıyoruz, Kösedere’yi katmayı planlıyoruz. Kadınlarımız için onlara gelir sağlayacak, üretim yapabilecekleri, imalat yapabilecekleri kurslar açıyoruz. Bunun içinde makrome var, dikiş var. Esasında dikiş insanların aklında çok eski bir kurs, popülaritesi olan bir kurs değil ama burada talep çok. Diktiklerini de gece pazarında satıyorlar, elbise dikiyorlar. Hiç olmazsa çocuğuna elbise dikebilse onun için kar, masraf azalıyor. Mesela sepet kursu veriyoruz, bölgeye özel. Çobanlar da onu peynir sepeti olarak kullanıyor ve orada yapılan peynirlerin inanılmaz güzel bir aroması var. Biz mesela mandıraya alacağız. Organik bebekler ördürüp, kooperatifler aracılığıyla alıyoruz, satıyoruz. Her köyde köy pazarı, üretici pazarı kuruyoruz.
Eğlenhoca’da mesela 8-9 tane tezgah koyduk, ürettiklerini satabilecekleri. Şimdi Kösedere’de bir çalışma yapıyoruz, meydan düzenlemesiyle birlikte. Eğlenhoca’da onu yaptık, haksız itirazlarla durdurulan ve 2,5 yıl kadar geciken bir alanda bitirdik ve Tunç Başkanımla birlikte geçtiğimiz günlerde açılışını yaptık. Orada biz bir de bina yaptık, onu kooperatife tahsis ediyoruz şimdi Meclis kararıyla, küçük bir meblağ karşılığında. Orada köye gelen kadınlarımız, çünkü başka bir yer yok, köyün tatlarını orada tadacaklar. Son dönemde onun ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Ne kadar güzel bir olduğunu görmelisiniz. Yaptığımız bu tür şeyleri köylerdeki kadınlara veriyoruz. Önümüzdeki günlerde İnecik’te bir tane vereceğiz aynı şekilde" diye konuştu.