Alto Holding Grubu’na bağlı Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar türbinlerinin yanı başına dikmek istediği güneş enerji santrali halkın katılım toplantısının bugün gerçekleştirilmek istendi. Toplantıdan dolayı yüksek düzeyde güvenlik önlemi alınırken Urla ve Seferihisar’dan da ek jandarma ekiplerinin takviye edildiği öğrenildi. Toplantının yapılacağı alanda birçok köylü, kent konseyi ve dernek üyelerinin yanı sıra İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır, Kani Beko, CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan hazır bulundu.
Yayla Mahallesi Köy Odası’nda gerçekleştirilmek istenen toplantı bölge halkının tepkileri nedeniyle yapılamadı. Karaburun Kent Konseyi tarafından tutulan tutanakta, toplantının gerçekleşmediği belirtilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri hazırladıkları tutanakta toplantının gerçekleştiğini ancak vatandaşların istemediğini ifade etti. Oluşan bu kriz durumuna CHP'li vekiller ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan tepki gösterdi. Bakanlık yetkililerinin hazırladığı tutanağa karşı, CHP'li vekiller, "Toplantı burada yapılamadı, kent konseyi buna yönelik tutanağını hazırladı... Ancak Bakanlık yetkilileri gerçekleştirilmiş gibi tutanak hazırladı. Yetkililer tarafından hazırlanan tutanak usulsüzdür." dedi. Ardından bakanlık tutanağının tutulduğu odaya giren milletvekilleri, ayrı bir tutanak tutarak içeride yaşananları kaleme aldı ve altına imza attı.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise, "Tutanağın köy odasında tutulması gerekiyordu, köy odası kapalı olduğu için görevliler bu işlemi bahçede yapıldığını ve bilgilendirmenin gerçekleştirildiğini yazdılar. Bu işlem usulsüzdür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne itiraz edeceğiz" ifadelerini kullandı.
KENT KONSEYİ: YÖRE HALKI İSTEMİYOR
Karaburun Kent Konseyi tarafından tutulan tutanakta, “Projeye ilişkin tepki göstermek amacıyla ve bilgilendirilmek istemeyen yöre halkının çoğunluğu olduğu görüldü. Yöre halkının “mera alanları, tarım alanlarında” bu projenin yapılmasını istemediği anlaşıldı. Saat 13:00’de planlanan halkın katılımı toplantısı için Çevre ve Şehircilik İklim Müdürlüğü tarafından çağrı yapıldı. Halkın “Lodos Dışarı! Şeklinde slogan atarak bilgilendirilmek istemedikleri görüldü. Müdürlük yetkilisi saat 13:01’de bilgilendirme yapmaya başladığı; ancak halkın tepki göstererek tekraren bilgilendirmek istemediği görüldü” denildi.
181 BİN 818 PANEL DİKİLECEK
Proje kapsamında şirkete ait 87 rüzgar türbinin bulunduğu Karaburun’un Yaylaköy ve Küçükbahçe mahallelerini içine alan 118,9 hektarlık ÇED alanına 7 adet güneş santrali açılması hedefleniyor. Proje hayata geçerse Özel Çevre Koruma Alanı’na 181 bin 818 panel dikilecek. Şirket, 49 yıllık ömrü olan proje için 975 milyonluk yatırım yapma hazırlığında.
ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAM ALANI
Bakanlığın ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığı proje alanı 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre çayır mera alanı olarak kayıtlı. Yine proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalıyor. Tanıtım dosyasına göre, güneş enerji santrallerinin dikileceği alanda 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü tespit edilmiş.